Press ESC to close

Schoof feliciteert Labour met overwinning en noemt Groot-Brittannië ‘bondgenoten’

De nieuwe Nederlandse premier Dick Schoof heeft Kier Starmer gefeliciteerd met de overweldigende overwinning van Labour bij de Britse parlementsverkiezingen van donderdag.

Volgens de eerste resultaten zal Labour naar verwachting één 412 van de 650 zetels in Westminster hebben en de Conservatieven slechts 120 – het slechtste resultaat in de geschiedenis van de partij.

De Britse liberaal-democraten lijken 71 zetels te hebben gewonnen, een sterke prestatie, terwijl de Scottish National Party daalt van 48 naar slechts negen. Marginale partijen wonnen ook verschillende zetels, waaronder de Groenen en Nigel Farage’s Reform UK, met vier zetels.

“Ik heb zojuist mijn felicitaties aan KeirStarmer geuit met de overwinning van zijn partij bij de Britse algemene verkiezingen”, schreef Schoof op X, voorheen Twitter. “Nederland en Groot-Brittannië zijn al lang nauwe bondgenoten en hebben veel gemeenschappelijke belangen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken en hem de komende weken te ontmoeten.”

Sir Starmer, die werd geridderd vanwege zijn diensten als directeur van het openbaar ministerie voordat hij de politiek in ging, is door koning Charles formeel benoemd om de volgende Britse regering te vormen en hield zijn eerste toespraak buiten Downing Street 10. Dit is de zesde Labour-regering sinds de Tweede Wereldoorlog en volgt op de Brexit en veertien jaar Conservatief regeren.

Groot-Brittannië lijkt zich tegen de Europese trend te hebben verzet en naar links te zijn gegaan in plaats van naar rechts als reactie op de wijdverbreide publieke onvrede.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *