Press ESC to close

Schoof stelt NAVO gerust: Nederlandse steun voor Oekraïne “staat stand”

Premier Dick Schoof heeft op de NAVO-top in Washington de inzet van Nederland onderstreept om Oekraïne te verdedigen, in een poging de angst over het standpunt van het rechtse kabinet weg te nemen.

Tijdens zijn eerste officiële reis buiten Europa sinds zijn aantreden vorige week sprak Schoof de Nederlandse media toe in de residentie van de ambassadeur, geflankeerd door minister van Defensie Ruben Brekelmans en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp, ​​met naast de Nederlandse driekleur een Oekraïense vlag.

“Als loyale en constructieve NAVO-bondgenoot zullen we benadrukken dat de steun voor Oekraïne standvastig blijft, zolang en zoveel als nodig is”, zei hij.

De boodschap van Schoof was bedoeld om NAVO-partners gerust te stellen over de mogelijke invloed van de extreemrechtse PVV op het Nederlandse buitenlandse beleid.

De senatoren van de partij stemden in februari tegen een financieel en militair steunpakket voor Oekraïne, hoewel het wetsvoorstel werd aangenomen.

PVV-leider Geert Wilders staat dicht bij de Hongaarse premier Viktor Orbán, die door de EU-leiders werd bekritiseerd omdat hij vorige week de Russische president Vladimir Poetin in Moskou bezocht en tegen hem zei: “Ik sta tot uw beschikking.”

De zes Europarlementariërs van de PVV sloten zich vorige week aan bij de groep Patriots voor Europa in het Europees Parlement, samen met Orbáns Fidesz-partij.

Veiligheid en vrede

Schoof zei dat het nieuwe kabinet de inspanningen steunt om de betrekkingen tussen de NAVO en Oekraïne te versterken, inclusief de benoeming van een vertegenwoordiger in Kiev. “De toekomst van Oekraïne ligt in de NAVO”, zei hij.

“Wij staan ​​voor de NAVO, wij staan ​​voor de EU en wij staan ​​voor veiligheid en vrede in ons land en in Europa. Daarover kan geen misverstand bestaan”, aldus Schoof.

De top markeert de 75e verjaardag van de militaire alliantie en de laatste grote bijeenkomst voor secretaris-generaal Jens Stoltenberg voordat hij op 1 oktober het stokje overdraagt ​​aan de voormalige Nederlandse premier Mark Rutte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *