Press ESC to close

Schoof zegt dat migratie de hoogste prioriteit heeft en belooft de rechten te beschermen

Premier Dick Schoof heeft in zijn eerste debat sinds zijn aantreden de parlementsleden verteld dat het beheersen van migratie de eerste prioriteit van de nieuwe Nederlandse regering zal zijn.

Het voormalige hoofd van de inlichtingendienst zei dat de kiezers een “kristalheldere boodschap” aan politici hadden gegeven dat ze wilden dat de sociale impact van immigratie werd aangepakt. “Hoe je het ook bekijkt, dit is het probleem dat naar voren komt”, zei hij.

“Verplaats jezelf in de situatie van iemand die in Ter Apel of Budel woont [the first points of arrival for refugees]of een student die geen kans heeft op een kamer, of iemand omringd door panden waar arbeidsmigranten onder de meest mensonterende omstandigheden worden gehuisvest”, zei hij.

Schoof zei dat de regering de hele zomer gedetailleerde plannen zou opstellen over kwesties als huisvesting, gezondheidszorg en de kosten van levensonderhoud. Hij zei dat de druk op de publieke diensten als gevolg van migratie moet worden verminderd “zodat de steun voor echte vluchtelingen blijft bestaan”.

Hij zei dat Nederland zich blijft inzetten voor internationale samenwerking en defensie, inclusief het steunen van Oekraïne, maar dat het land niet moet proberen ‘het hoofd van de klas’ te zijn op het gebied van klimaatverandering.

“Wij zullen de democratische vrijheden en grondwettelijke rechten garanderen”, voegde hij eraan toe. “Ik vraag u om ons te beoordelen op onze daden.”

Sifan Hassan

Schoof vergeleek zijn eigen positie met die van langeafstandsloper Sifan Hassan, die in haar tienerjaren als vluchtelinge uit Ethiopië naar Nederland kwam en twee Olympische gouden medailles en twee wereldtitels in Nederlandse kleuren won.

Terwijl hij opmerkte dat Hassan de zenuwen overwon om vorig jaar haar debuutmarathon in Londen te winnen, zei hij: “Als marathonloper maak ik daar graag gebruik van.”

Het debat werd gedomineerd door felle gesprekken tussen Geert Wilders, leider van de extreemrechtse PVV-partij, het grootste lid van de coalitie, en het linkse oppositieblok onder leiding van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans.

Complottheorieën

Timmermans heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen twee PVV-ministers, minister van Asiel Marjolein Faber en minister van Internationale Handel Reinette Klever, vanwege hun eerdere steun voor racistische ‘bevolkingsvervangingstheorieën’.

Faber distantieerde zich expliciet van haar gebruik van de term omvolkendat in verband wordt gebracht met het nazi-tijdperk in Duitsland, toen ze vorige week voorafgaand aan haar benoeming door parlementsleden werd ondervraagd, maar bleef vastberaden vasthouden aan haar overtuiging dat immigratie tot een “zorgwekkende demografische ontwikkeling” had geleid.

Timmermans zei dat het kabinet ministers bevatte die “racistische complottheorieën verspreidden en journalisten, rechters en academici aanvallen”, maar Wilders sloeg terug en beschuldigde de GL-PvdA-leider ervan mensen die zich zorgen maakten over het veranderende profiel van hun buurt als racisten af ​​te doen.

“Verkeerde keuzes”

“Je bent geen racist als je zegt dat mensen zich soms niet thuis voelen in de eigen buurt en de eigen straat en dat je die problemen serieus moet nemen”, aldus Wilders.

Timmermans zei ook dat de regering de “verkeerde keuzes” maakt voor de toekomst door haar plannen op het gebied van de transitie naar groene energie, landbouwhervormingen en natuurherstel terug te schroeven.

Hij beweerde dat het door de coalitie voorgestelde strikte asielbeleid, dat onder meer het streven naar een opt-out van de Europese vluchtelingenquota omvat, tot conflicten met andere EU-landen zou leiden en gebaseerd was op een misleidende kijk op de wereld.

“We moeten ons realiseren dat onze kracht in diversiteit ligt en dat dit altijd uitdagingen met zich mee zal brengen”, zei hij. “Het sluiten van de grenzen is nooit het juiste antwoord geweest: het leidt tot stagnatie en verval.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *