Press ESC to close

Schoolverbod op telefoons zorgt voor concentratie en conversatie

Leerlingen die op school hun mobiele telefoon niet meer mogen gebruiken, chatten meer met elkaar en kunnen zich beter concentreren, maar niet iedereen is daar blij mee, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Er is geen wettelijke verplichting om telefoons te verbieden, maar veel scholen hebben begin dit jaar een verbod uitgevaardigd, op aanbeveling van het ministerie van Onderwijs.

Het onderzoeksteam peilde vóór en drie maanden na het verbod de mening van zo’n duizend ouders, leerlingen en leraren op twee scholen in Nijmegen. Ze ontdekten dat leerlingen minder gepest werden en vaker met elkaar praatten.

Leraren meldden ook dat leerlingen meer oplettend waren en zich concentreerden op hun werk in de klas.

Of de schoolprestaties ook zijn verbeterd, moet nog blijken, zegt onderzoeker Loes Pouwels tegen de NOS. Vergelijkbaar, maar langduriger onderzoek uitgevoerd in Noorwegen liet geen duidelijk positief effect zien, zei ze.

Zowel ouders als leerkrachten waren meer vóór een verbod dan voorheen, maar leerlingen beoordeelden de maatregel met een gemiddelde score van 4,8 op 10, vergeleken met een 6,8 vóór het verbod.

De verschillen tussen individuele leerlingen waren aanzienlijk, zo bleek uit de resultaten: 40% zei dat ze meer van hun pauze genoten zonder telefoon en 37% zei dat ze hun telefoon misten. “Ik word gedwongen om te socialiseren als ik niet in de stemming ben, wat vaak het geval is”, zei een respondent.

Het online pesten was voorbij, ontdekte Pouwels, en ook het maken van stiekeme foto’s en het delen ervan met anderen. Meer persoonlijk contact had echter geresulteerd in meer ‘offline pesten’ of fysiek pesten, waar scholen zich bewust van moeten zijn, zei ze.

Ook gaven leerlingen aan dat ze de praktische voordelen van het hebben van een telefoon misten, zoals het raadplegen van schoolroosters en de Magister prestatietool.

Ze zeiden ook dat ze moeilijker te bereiken waren, ook voor hun ouders, wat een probleem kan zijn voor leerlingen met psychische problemen die afhankelijk zijn van de steun van hun ouders. Pouwels vindt dat scholen bij het overwegen van een verbod rekening moeten houden met de behoeften van deze leerlingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *