Press ESC to close

Slechte cijfers voor meer scholen: inspecteurs pleiten voor hogere normen

Volgens schoolinspecteurs presteren steeds meer Nederlandse scholen onder de maat en is een grote groep kinderen niet meer voldoende toegerust met de basisvaardigheden.

Vooral de taal-, reken- en burgerschapsvaardigheden gaan achteruit, zeggen de inspecteurs in hun laatste rapport over de staat van het Nederlandse onderwijs.

Van de 225 basisscholen en middelbare scholen die voor een diepte-inspectie waren uitgekozen, bleek ruim 20% niet te voldoen. De meeste scholen kregen ook instructies om zich te verbeteren, omdat ze niet in overeenstemming met de wet opereerden.

Hoewel de resultaten zorgwekkend zijn, benadrukken de inspecteurs dat de meeste scholen het goed doen en dat falende instellingen kunnen leren van het monitoren van instellingen die het goed doen. Maar dat vergt aansturing door schooldirecteuren en vanuit politiek perspectief, zeggen de inspecteurs.

Hoofdinspecteur Ria Westendorp riep de vier partijen die momenteel in gesprek zijn over de vorming van een nieuwe regering op om zich meer op onderwijs te richten. ‘Onderwijs moet hoog op de agenda staan’, zegt ze. “Onderwijs is cruciaal als het gaat om het oplossen van problemen zoals armoede”.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs zegt in een reactie op het rapport “zeer bezorgd” te zijn dat de gelijkheid van kansen verslechtert.

“Iedereen in ons land moet de kans en de begeleiding krijgen om de beste versie van zichzelf te worden”, zei hij. “Ik zie dit als een belangrijke taak, om samen met scholen en docenten het tij te keren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *