Press ESC to close

Slechte wetten en weinig controles zijn de oorzaak van rechtszaken tegen de overheid

De regering zelf is grotendeels verantwoordelijk voor het aantal rechtszaken waarmee zij de afgelopen jaren te maken heeft gehad, zei een toonaangevend regeringsadviesorgaan woensdag.

De Raad voor Milieu en Infrastructuur zei dat slechte wetgeving en een gebrek aan goede monitoring en handhaving de oorzaak zijn van de meeste gevallen waarin de staat door campagnegroepen voor de rechter wordt gedaagd.

De raad heeft het rapport opgesteld naar aanleiding van een aantal spraakmakende zaken die milieuactivisten tegen de regering hebben gewonnen, waaronder het Urgenda-arrest en andere die zich richten op de luchthaven Schiphol.

“Uit onze analyse blijkt dat wetgevers regelmatig moeilijke beslissingen over het milieu en de schaarse ruimte vermijden”, zegt de raad. “De ruimte die het EU-recht biedt, wordt maximaal opgerekt, zodat er zo min mogelijk grenzen worden gesteld aan economische activiteiten. Als reactie hierop wenden belangengroepen steeds vaker hun toevlucht tot de rechter.”

Een andere belangrijke oorzaak is het gebrek aan handhaving op regionaal en stedelijk niveau, aldus de raad. “Het kan zijn dat er een gebrek aan politieke wil is om actie te ondernemen.”

De raad beveelt de nieuwe regering aan de juridische afdelingen van de ministeries te versterken om ervoor te zorgen dat nieuwe wetgeving juridische controles kan doorstaan, en te kiezen voor een “robuuste” implementatie van EU-wetten in plaats van een minimum. Ook bij inspecties moet de capaciteit worden vergroot.

Een meerderheid van de vernieuwde Tweede Kamer wil de regels aanscherpen waardoor actiegroepen en liefdadigheidsorganisaties actie kunnen ondernemen tegen de regering. Het idee is opgenomen in het regeerakkoord van de nieuwe rechtse regering.

Voorstanders van nieuwe beperkingen beweren dat campagnegroepen niet goed representatief zijn voor de bevolking als geheel. Ze beweren ook dat rechters beslissingen van democratisch gekozen politici terzijde schuiven.

“Wij controleren het kabinet, niet groepen als Urgenda die worden gesponsord en gesubsidieerd door de Postcode Loterij”, zei Chris Stoffer, leider van de fundamentalistische protestantse groepering SGP, vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *