Press ESC to close

Snijbloemen: transportgroep waarschuwt voor vertragingen bij Brexit-controles

De Nederlandse transport- en logistieke vereniging TLN heeft gewaarschuwd dat nieuwe Brexit-controles problemen veroorzaken bij het importeren van verse producten en bloemen in Groot-Brittannië.

Na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie werden vanaf 30 april nieuwe controles ingevoerd voor bepaalde producten, wat aanleiding gaf tot klachten en zorgen van vrachtwagenchauffeurs.

Volgens de TLN, die zegt haar klachten met de Britse autoriteiten te hebben gedeeld, leidt de opzet van de grenscontrolepost tot problemen, waaronder “economische schade, lange wachttijden voor chauffeurs en administratieve rompslomp”.

Hun klachten betreffen onder meer een gebrek aan voorzieningen in wachtkamers, beperkte openingstijden en schade bij controles, maar ook kosten van circa € 13,50 per container of trailer. Groot-Brittannië is een belangrijke bestemming voor de Nederlandse export van snijbloemen en verse producten en de TLN heeft gedreigd dat een gebrek aan verbetering tot hogere prijzen zal leiden.

Volgens het Nederlandse statistiekbureau CBS bedroeg de Nederlandse goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk in 2021 €40,5 miljard, een vijfde minder dan in 2019, toen het land nog deel uitmaakte van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *