Press ESC to close

Sport-, kunst- en cultuurindustrieën lanceren alliantie tegen belastingverhoging

De Nederlandse voetbalbond KNVB, horecalobbygroep KHN, de boekensector, theaters en musea lanceren een gezamenlijke campagne om de plannen van het volgende kabinet om de BTW op de meeste sporten, recreatie en entertainment te verhogen, aan te vechten.

De vier partijen die van plan zijn vóór eind juni een rechtse regering te vormen, zeiden vorige week dat ze de belasting willen verhogen van 9% naar 21% op boeken, hotels, museumbezoeken, kranten en festivaltickets, maar niet op bioscopen. , pretparken en campings.

De alliantie zal haar campagne maandag lanceren, de dag voordat de parlementsleden zullen debatteren over de financiële voorjaarsverklaring van de vertrekkende regering.

De vier partijen zeggen dat de verhoging van de btw de schatkist € 2,2 miljard per jaar zal opleveren. Campagnevoerders zeggen dat dit de prijs van kaartjes met 11% zal verhogen en culturele instellingen die geen overheidssubsidie ​​krijgen het hardst zal treffen.

Het besluit om de belasting over de toegevoegde waarde op cultuur en kunst, inclusief boeken en kranten, te verhogen zal ook een domino-effect hebben op de gezinsuitgaven, zei de macro-economische denktank CPB vorige week.

Volgens een peiling van Ipsos vorige week is de maatregel ook de minst populaire van alle plannen die de nieuwe coalitie heeft onthuld. Iets meer dan de helft van de ondervraagden is tegen het besluit om de belasting over de toegevoegde waarde op culturele activiteiten en boeken te verhogen, en slechts 28% steunt dit besluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *