Press ESC to close

Steeds meer kinderen gaan niet naar school, brugklassen zijn een probleem

Het aantal kinderen dat naar school zou moeten gaan, maar bij geen enkele onderwijsinstelling staat ingeschreven, is het afgelopen schooljaar met een derde gestegen tot 13.707. cijfers van het Ministerie van Onderwijs.

De stijging is “buitengewoon schokkend”, zei minister van Onderwijs Mariëlle Paul in een briefing aan de Eerste Kamer.

Negen jaar geleden bedroeg het aantal thuisblijvende kinderen iets minder dan 6.000.

Een deel van de stijging komt voor rekening van het aantal Oekraïense staatsburgers in Nederland. Terwijl 90% van hen naar Nederlandse scholen gaat, zitten er zo’n 2.000 thuis.

Er zijn ook wachtlijsten voor de schakelklassen, waar kinderen die net naar Nederland zijn verhuisd Nederlands gaan leren en kennis kunnen maken met het Nederlandse onderwijssysteem, aldus het ministerierapport.

Daarnaast hebben nog eens 8.842 kinderen officiële toestemming gekregen om niet naar school te gaan vanwege psychiatrische of fysieke problemen, een stijging van 14% in de loop van het jaar.

Deze stijging is deels te danken aan verbeterde rapportageprocedures, maar laat ook zien dat er een toenemende discrepantie bestaat tussen onderwijs- en zorgbehoeften En de behoeften van de kinderen”, aldus het officiële rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *