Press ESC to close

Steeds meer kinderen gaan niet naar school, waarschuwt de ombudsman

Steeds meer kinderen gaan niet naar school omdat ze gezondheids- of andere problemen hebben, of vanwege de (religieuze) principes van hun ouders, waardoor hun rechten onder druk komen te staan, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan minister van Onderwijs Mariëlle Paul.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat momenteel zo’n 7.389 kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking niet naar school gaan, vergeleken met 5.077 kinderen in 2014. Dat jaar werd een wet ingevoerd die scholen verplicht om passend onderwijs te bieden aan alle kinderen.

Daarnaast is het aantal kinderen dat thuisblijft omdat ouders geen school kunnen vinden die past bij hun religieuze of andere principes verdrievoudigd naar 7.771. Tot deze groep behoren ook ouders die zichzelf als ‘autonoom’ beschouwen en niets te maken willen hebben met instituties zoals scholen.

Hoewel een deel van deze kinderen thuisonderwijs krijgt, wordt er te weinig toezicht gehouden op de kwaliteit van het onderwijs dat de kinderen thuis krijgen, aldus Kalverboer.

De rechten van kinderen die helemaal geen onderwijs krijgen, staan ​​ernstig onder druk, aldus de ombudsman. Ze worden verstoken van sociale contacten, zei ze, en citeerde uit onderzoek dat deze kinderen ontevreden zijn over hun kwaliteit van leven.

Kalverboer roept de minister op om nieuwe initiatieven te nemen om kinderen die niet naar school gaan te helpen en haast te maken met extra ondersteuning voor deze kinderen in de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *