Press ESC to close

Steeds meer mensen hebben voedselbonnen nodig, zegt het Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft sinds 2020 een miljoen winkelvouchers uitgegeven om mensen te helpen die moeite hebben om voedsel te kopen, en het aantal stijgt, aldus het Rode Kruis.

De hulporganisatie startte de regeling tijdens de pandemie toen veel mensen hun inkomen verloren door de lockdowns, zoals taxichauffeurs en mensen die in de detailhandel werkten.

“We hielpen mensen toen ze dachten dat de cijfers zouden dalen nadat de pandemie voorbij was, maar wat we zien is dat veel meer mensen het nodig hebben”, zegt Rode Kruis-woordvoerster Nicole van Batenburg tegen het NOS Radio 1 Journaal. “De inflatie blijft stijgen, de energierekeningen zijn hoger en dat betekent minder geld voor boodschappen”, zei ze.

De voucher is voor mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbanken omdat hun inkomen te hoog is, of omdat ze geen belastingnummer hebben of de weg niet kunnen vinden in de verschillende diensten.

“Wij zijn er voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen”, zegt Van Batenburg.

Het Rode Kruis zet wekelijks € 21,50 op de elektronische vouchers, die mensen kunnen gebruiken in supermarkten en op straatmarkten. Het exacte aantal mensen dat afhankelijk is van de vouchers is niet bekend.

“Als je een miljoen vouchers uitdeelt, weet je dat je een miljoen mensen hebt geholpen die hulp nodig hebben om voedsel te kopen. En uit onderzoek weten we dat zeker 450.000 mensen in Nederland in verborgen voedselarmoede leven. We helpen dus een groot aantal van hen”, aldus Van Batenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *