Press ESC to close

Stemwijzer-stemtool gelanceerd om Europese kiezers te helpen beslissen

Kandidaten voor de Europese verkiezingen van volgende maand hebben de campagne afgetrapt met de lancering van de tool Stemwijzer, waarmee kiezers kunnen kiezen tussen de tientallen Nederlandse politieke partijen.

De online tool plaatst dertig uitspraken over belangrijke kwesties zoals migratie, steun aan Oekraïne, begrotingsregels en landbouw, en vraagt ​​mensen of zij het daarmee eens of oneens zijn.

De resultaten worden vervolgens vergeleken met de partijmanifesten, zodat kiezers kunnen zien welke partijen het dichtst bij hun eigen standpunten staan.

De website, ontwikkeld door het pro-democratische instituut ProDemos, is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Het is de eerste keer dat de Stemwijzer wordt samengesteld voor een verkiezing van het Europees Parlement, mede in de hoop de historisch lage opkomstcijfers een impuls te geven.

Bij de laatste verkiezingen van 2019 bracht slechts 41,8% van de kiesgerechtigden hun stem uit, nauwelijks de helft van het aandeel dat afgelopen november aan de algemene verkiezingen deelnam. EU-onderdanen die in Nederland willen stemmen, moeten zich daarvoor vóór 23 april hebben geregistreerd.

De verkiezingen van volgende maand komen op een cruciaal moment, waarbij nationalistische partijen zoals de PVV naar verwachting winst zullen boeken ten koste van progressieve partijen, waardoor de koers van de EU op kwesties als asiel, landbouw, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne mogelijk zou veranderen.

Op afstand

Mohammed Chahim, voorzitter van de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA, gaf toe dat veel kiezers vinden dat het parlement te ver weg staat om van belang te zijn. “Vaak duurt het twee jaar nadat we een wet hebben gemaakt voordat deze door de lidstaten wordt geïmplementeerd, en dan voelen mensen het”, zei hij.

Maar hij betoogde ook dat het parlement meer erkenning verdient voor het werk dat het doet op gebieden als collectieve veiligheid, privacy en het milieu, waar samenwerking tussen Europese landen een reële impact heeft op het leven van mensen.

“Europa is het beste antwoord dat we hebben op de steeds meer gepolariseerde wereld. Het is ons ticket om aan tafel te zitten met grootmachten als Amerika en China.”

De meeste partijen stuurden hun belangrijkste kandidaten naar de lancering, maar een opmerkelijke afwezige was de extreemrechtse PVV, ondanks dat zij de grootste partij in Den Haag was sinds de algemene verkiezingen van november. De partij van Geert Wilders heeft momenteel geen Europarlementariërs, maar zou volgens de huidige peilingen acht van de 31 Europese zetels kunnen veroveren.

Samenwerking

Reinier Landschot, kandidaat voor de pro-Europese partij Volt, zei dat de kiezers zich bewust waren van de noodzaak voor samenwerking tussen de EU-lidstaten. “Het succes van de PVV lijkt het tegendeel te bewijzen, maar de PVV is ingehaald door de realiteit”, zei hij. “Ze hebben Nexit uit hun manifest geschrapt.”

Malik Azmani, lijsttrekker van de VVD, zei dat Europese politici een “grote verantwoordelijkheid” hebben om aan kiezers uit te leggen waarom de verkiezingen belangrijk zijn.

‘We hebben een sterk Europa nodig’, zei hij. “Als je de oorlog in Oekraïne neemt, zal Poetin niet stoppen, dus moeten we in Europa samenwerken om Oekraïne te beschermen.”

Kabinetsonderhandelingen

Hoewel de VVD momenteel met de PVV onderhandelt over de vorming van een rechtse regering in Den Haag, ontkende Azmani dat dit zijn partij in Brussel en Straatsburg in gevaar zou brengen.

“Ik ben een Europese politicus en het is mijn taak om samen te werken met de partijen die Europa willen versterken, niet verzwakken”, zei hij.

“Of dat nu het buitenhouden van Poetin is, het beperken van het aantal asielzoekers dat naar Europa komt of het aanpakken van de drugscriminelen die onze samenleving ondermijnen, dat kunnen we alleen doen met een sterk Europa.”

Groene deal

De verkiezingen kunnen ook een signaal zijn van een koerswijziging ten aanzien van de Europese Green Deal. Europese boeren hebben eerder dit jaar in Brussel en in heel Europa geprotesteerd tegen de plannen van de EU voor landbouwhervormingen, en de boerenpartij BBB is een van de weinigen die in juni voor het eerst zetels zou kunnen winnen.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reageerde door een wet in te trekken die boeren verplichtte hun gebruik van chemische pesticiden te verminderen, en progressieve partijen vrezen dat meer maatregelen zouden kunnen worden geschrapt als de rechtse partijen op 6 juni winst zouden maken.

Anna Strolenberg van Volt zei: “We hadden een aantal hele grote ambities met de Green Deal, maar we zien nu dat deze wordt afgezwakt. Maar veel mensen zeggen dat we door moeten gaan met de transitie, dus we zullen de hele groene agenda en klimaatneutraliteit blijven stimuleren.”

Maar Mohammed Chahim ontkende dat de EU terugkwam op haar milieudoelstellingen. “Dat is de indruk die wordt gewekt, maar die is niet op feiten gebaseerd”, zei hij.

“We hebben meer dan dertig wetten aangenomen over de Green Deal, die bijvoorbeeld bedrijven een eerlijk deel moeten laten betalen voor de vervuiling. Eén wet is geschrapt, namelijk de wet op pesticiden. Mensen zeggen dat Europa een ommekeer heeft gemaakt, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *