Press ESC to close

Studentenverenigingen ondertekenen gedragscode na jaren van schandaal

In totaal ondertekenen 49 Nederlandse studentenverenigingen dinsdag een gedragscode ter bestrijding van seksuele intimidatie, agressie en overmatig drugsgebruik.

De code is opgesteld door koepelorganisatie LKVV als reactie op talloze seksistische incidenten, waarvan de laatste betrekking had op de verspreiding van zogenaamde ‘bangalijsten’ door een Utrechtse studentenvereniging.

Een eerder incident betrof de Amsterdamse Vereniging (ASC), waarbij vier mannelijke sprekers werden afgeluisterd terwijl ze een reeks obsceniteiten over vrouwen uitten, en leden ertoe aanzetten ‘hoer, hoer, hoer’ te zingen tijdens een feestelijke gebeurtenis ter gelegenheid van het 170-jarig jubileum in 2022.

Ares, een andere Amsterdamse vereniging, werd geschorst wegens het opleggen van ‘vernederende’ taken tijdens een ontgroeningsritueel in Boekarest in november 2022.

Aspirant-leden van Ares, met 1.100 leden de op een na grootste studentenvereniging van Amsterdam, kregen te horen dat ze punten konden verdienen door taken uit een lijst uit te voeren, waaronder seks in een steegje met ‘een emmer’ – een denigrerende term voor een vrouw – en “het organiseren van een vluchteling” voor seks.

Vindicat in Groningen, wiens laatste wapenfeit de mishandeling van twee ganzen betrof, heeft de code ook ondertekend na een aantal ontgroeningsincidenten, waarvan er één eindigde in een aanklacht wegens ernstige mishandeling toen een eerstejaarsstudent in 2017 op zijn hoofd werd geslagen.

LKVV-voorzitter Linde van Mechelen zei dat het tijd was om een ​​einde te maken aan deze incidenten en dat deze stap werd ingegeven “niet door politieke of maatschappelijke druk, maar door de samenlevingen zelf”. Ongeveer 47.000 studenten zijn lid van een seksclub of een gemengde club.

De LKVV-code stelt een centraal meldpunt voor incidenten en een zerotolerancebeleid ten aanzien van het gebruik van harddrugs voor.

Het nieuwe document volgt op het ‘studentenpact’, een andere gedragscode geïnitieerd door commissaris seksuele intimidatie Mariëtte Hamer, en ondertekend door de LKVV.

“Onze code is breder dan dat. We willen ook laten zien wat de meerwaarde van studentenverenigingen is”, zegt Van Mechelen tegen de NOS. Van Mechelen zei dat de code studenten en daders “imponeert”. ‘Maar een cultuurverandering kost tijd’, zei ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *