Press ESC to close

Terreurdreiging in Nederland blijft ‘substantieel’

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland is de afgelopen maanden licht toegenomen, maar blijft op niveau 4, ofwel substantieel, aldus het antiterrorismeagentschap NCTV dinsdag.

Niveau vier betekent dat er een realistische kans op een aanval bestaat. Het risico werd eind vorig jaar verhoogd van drie naar vier, de eerste stijging in vier jaar.

De grootste dreiging waarmee Nederland wordt geconfronteerd is die van het jihadisme, aldus de NCTV, erop wijzend dat haar aanhangers propagandabeelden hebben gekregen van de oorlog in Gaza en dat Korans in Nederland zelf worden vernietigd.

Bovendien vormen sommige jongeren binnen de rechts-terroristische onlineomgeving ook een bedreiging, niet gedreven door ideologie maar door “een verlangen naar geweld en de drang om te shockeren”. Deze groepen zijn volgens het bureau klein, maar hebben vaak een groot bereik.

Desalniettemin zullen dergelijke ideeën, als ze bredere acceptatie krijgen, de intolerantie jegens de overheid vergroten en op termijn zou dat de kans op geweld kunnen vergroten, aldus de NCTV.

Andere kleine bedreigingen komen van de “anti-institutionele beweging” die het wantrouwen jegens democratische instellingen aanwakkert en het vertrouwen in de democratische rechtsstaat ondermijnt, maar slechts een kleine groep zou bereid zijn geweld te gebruiken.

Bovendien vormt het links-extremisme in Nederland slechts een beperkte dreiging, aldus het rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *