Press ESC to close

Tiener die vluchteling bij willekeurige aanval neerschoot, krijgt twee jaar gevangenisstraf

Een tiener die een vluchteling neerschoot terwijl hij op zijn fiets voorbij fietste, heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen, de maximale straf voor een jongere in Nederland.

De jongen schoot zijn slachtoffer, een 15-jarige Saoedi-Arabische jongen, in de rug terwijl hij met een vriend aan het spelen was op straat in het Noord-Brabantse Oss.

De schutter vluchtte weg, maar werd later gearresteerd toen zijn moeder hem herkende in het tv-misdaadprogramma Opsporing Verzocht. Zijn slachtoffer, dat in een vluchtelingenhuis in de stad woonde, raakte ernstig gewond, maar overleefde zijn verwondingen.

Het incident gebeurde op 15 oktober vorig jaar rond 22.00 uur in de Kardinaal de Jongstraat. De jongere maakte gebruik van zijn zwijgrecht toen hem in de rechtbank werd gevraagd wat het motief voor de aanval was.

De rechter in Den Bosch achtte de schutter schuldig aan poging tot moord en merkte op dat hij “een 15-jarige jongen in koelen bloede had neergeschoten”.

De rechtbank kreeg te horen dat de jongen het wapen een paar weken eerder had gekocht. “Hij ging bewust met een geladen wapen in Oss fietsen op zoek naar een willekeurig slachtoffer”, aldus de rechter.

“Hij probeerde iemand van zijn eigen leeftijd van het leven te beroven door hem zonder provocatie op straat neer te schieten. Het slachtoffer heeft de aanval maar net overleefd.”

Ook de inmiddels 17-jarige jongen uit Heerhugowaard kreeg een PIJ-bevel opgelegd, het jeugdequivalent van het tbs-stelsel van psychiatrische behandeling, om de kans op recidive te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *