Press ESC to close

Tijd om de vlaggen uit te hangen, de eindexamenresultaten zijn bekend

Zo’n 191.000 middelbare scholieren horen woensdag of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen en of ze ter viering hun rugzak wel of niet aan een vlaggenmast mogen hangen.

De meeste leerlingen – zo’n 96.000 – komen uit het vmbo of beroepsonderwijs. Nog eens 56.000 zitten op het vwo-havo en 39.000 op het vwo.

Nieuwkomers in Nederland zullen misschien verbaasd zijn als ze de komende dagen rugzakken aan vlaggenmasten zien hangen – een traditie die laat zien dat de school voor de betrokken kinderen voorbij is.

Toch is de traditie van het ophangen van een tas vrij nieuw en dateert volgens cultuurhistoricus van rond de jaren zestig. Piet de Boer .

Hoewel scholen na de Tweede Wereldoorlog vlaggen gingen uithangen, merkte het Parool pas in 1965 dat er aan de Amstelkade een schooltas aan een vlaggenmast hing, vertelt hij.

Geleidelijk aan begonnen steeds meer huizen slingers en ballonnen buiten langs de Nederlandse vlag te hangen en ondanks pogingen om het gebruik van de vlag – uitsluitend gereserveerd voor koninklijk gebruik – te verbieden, is de praktijk sindsdien alleen maar gegroeid.

Herhalingen voor degenen die de eerste keer niet geslaagd zijn en één of twee vakken moeten herkansen, zijn in de week van 18 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *