Press ESC to close

Timmermans: houd Gaza-protesten buiten de oorlogsherdenkingen van 4 mei

De leider van de linkse alliantie GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans, heeft mensen opgeroepen om tijdens de nationale oorlogsherdenkingen op 4 mei geen protesten te organiseren in verband met het conflict in Gaza.

“Op 4 mei herdenken we de doden en dat doen we in stilte”, schreef Timmermans in een essay voor Vrij Nederland. ‘Bewaar je protesten voor een andere keer.’

De zorgen van Timmermans volgen op de verstoring van de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam vorige maand, toen demonstranten demonstreerden tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog.

Hij verwees ook naar de toenemende incidentie van antisemitisme, vooral op scholen, in de nasleep van de aanslagen van 7 oktober door Hamas en de militaire reactie van Israël in Gaza, waarbij meer dan 33.000 mensen omkwamen.

Timmermans riep op tot de aanpak van antisemitisme als onderdeel van een “bredere strijd tegen dehumanisering, haat en uitsluiting – tegen iedereen die anders is”.

“Geen enkele minderheid is veilig”

“In de politiek is het conflict een stok geworden om anderen mee te slaan”, schreef hij. “Conservatieve en radicaal-rechtse partijen promoten zichzelf als verdedigers van Israël en beschuldigen degenen die de acties van Israël bekritiseren, impliciet of expliciet, van antisemitisme.

“Radicaal-links schildert mensen af ​​als zionisten of zelfs racisten als ze opkomen voor het recht van Israël om terrorisme te bestrijden, of in sommige gevallen zelfs het bestaansrecht van Israël verdedigen.”

Timmermans zei dat antisemitisme de “kanarie in de kolenmijn” was en een “indicator van de staat van tolerantie in de samenleving”. “Als het antisemitisme toeneemt, neemt de haat jegens anderen toe. En als de haat toeneemt, is geen enkele minderheid veilig.”

Hij viel politici aan die steun aan Israël combineerden met discriminerend taalgebruik jegens andere minderheidsgroepen, daarbij verwijzend naar recente uitspraken van Geert Wilders – al noemde hij de PVV-leider niet bij naam.

“Zeggen, zoals een partijleider onlangs in Nederland deed, dat sommige asielzoekers ‘jodenhaat in hun ziel hebben’, betekent in feite mensen beoordelen op wie ze zijn en niet op wat ze doen.

“Het antisemitisme neemt al jaren toe en daarmee ook de neiging om alle mensen te beoordelen op wie ze zijn, niet op wat ze doen.”

Timmermans betoogde dat alle vormen van vreemdelingenhaat en haat collectief moeten worden bestreden. “Waar xenofobie heerst, is haat jegens Joden. Als je een einde wilt maken aan de haat jegens Joden, moet je alle vormen van vreemdelingenhaat bestrijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *