Press ESC to close

Toekomstige chauffeurs krijgen te maken met veel strengere testregels

Minister van Infrastructuur Mark Harbers introduceert strengere regels voor rijscholen om de testresultaten te verbeteren en nieuwe bestuurders veiliger te maken.

“Examenfraude, instructeurs die bewust klanten te vroeg aanmelden voor toetsen en speciale aanbiedingen die een versnelde route naar een rijbewijs suggereren, zijn allemaal voorbeelden van praktijken die moeten verdwijnen”, aldus Harbers.

Momenteel slaagt iets meer dan de helft van de kandidaten in één keer voor het fysieke rijexamen, terwijl slechts 39% slaagt voor het theorie-examen.

Dit was voor het ministerie aanleiding om een ​​commissie in te stellen bestaande uit vertegenwoordigers van rijscholen, exameninstituten CBR en IBKI en examendeskundigen om het traject te beoordelen en de voortgang te monitoren.

Onder de nieuwe regels worden lessen verplicht en kunnen kandidaten niet langer een toets aanvragen op basis van elders opgedane ervaring.

Ook zullen ze een aantal extra vaardigheden moeten leren, zoals rijden in het donker en rijden met 130 km/uur. Ook een sociaalgedragstest zal onderdeel van het pakket worden, aldus de minister.

Rij-instructeurs zullen een diploma moeten hebben van een erkend opleidingsinstituut en beide tests elke vijf jaar moeten afleggen. Instructeurs die drie keer niet slagen voor de toetsen, verliezen hun licentie.

De strengere regels kunnen leiden tot duurdere lessen, maar dat zal worden gecompenseerd doordat de kans groter is dat slankere chauffeurs slagen, zei Harbers. “Wij verwachten dat de nieuwe regels ertoe zullen leiden dat meer mensen in één keer slagen voor hun rijexamen”, zegt hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *