Press ESC to close

Twee senioren krijgen voorwaardelijke gevangenisstraffen met zelfmoordpoeder X

Een 74-jarige vrouw en een 76-jarige man zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het leveren van een chemische verbinding die bekend staat als ‘substantie X’ en die volgens de rechter tot verschillende zelfmoorden heeft geleid.

De twee zijn lid van de right-to-die-campagnegroep Coöperatie Laatste Wil (CLW). De rechter hield hen verantwoordelijk voor het verstrekken van X en het verstrekken van informatie over het middel. Beiden kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen.

In totaal werden zes verdachten – allemaal ouder dan 70 jaar – berecht, maar de overige vier werden vrijgesproken.

Hoewel euthanasie in Nederland legaal is, mag alleen een arts op diens verzoek en onder strikte voorwaarden helpen bij het beëindigen van iemands leven. Het is illegaal voor iemand anders om iemands dood te helpen of te veroorzaken.

Substantie X, gebruikt in de chemische industrie, wordt aangeprezen door campagnevoerders die geloven in het recht om hun eigen leven te beëindigen als een pijnvrij gif. Maar experts hebben gezegd dat het tot 40 uur kan duren voordat mensen sterven.

De rechtbank oordeelde dat handel in middel X gelijk stond aan deelname aan een criminele organisatie en oordeelde dat de twee veroordeelde senioren een actieve rol speelden bij de verkoop van het middel, het regelen van prijsafspraken en de distributie.

Eén vrouw kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en een proeftijd van drie jaar opgelegd. Ze werd ook veroordeeld tot 80 uur taakstraf. De rechter hoopte dat de “sterke voorwaardelijke straf” een afschrikmiddel zou zijn voor haar en anderen die soortgelijke misdaden overwegen.

De man, voormalig voorzitter van CLW, kreeg een lagere voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van een jaar opgelegd, waarbij de rechter oordeelde dat hij een kleinere rol had.

Aanklagers hadden voor beiden 2,5 jaar gevangenisstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De verdachten hebben in hun verdediging verklaard dat zij handelden om mensen te helpen.

Gerelateerde sterfgevallen

Van de zeven mensen die aanvankelijk in de zaak werden aangeklaagd, overleed de 80-jarige Loek de Leeuw in april ‘door de stress van de langdurige rechtszaak’, zegt zijn dochter tegen de Volkskrant. Een tweede verdachte, een 77-jarige man, pleegde eerder deze week zelfmoord voordat het vonnis bekend werd gemaakt.

Uit onderzoek van de GGD Amsterdam en de Stichting Zelfmoordpreventie blijkt dat sinds 2015 in Nederland zeker 172 mensen zijn overleden na het gebruik van middel X. Hun gemiddelde leeftijd was 59 jaar.

Hoewel het verkopen van het poeder op zichzelf geen strafbaar feit is, is het volgens de Nederlandse wet illegaal om iemand te helpen sterven. Alleen een arts kan iemand bijstaan ​​bij het beëindigen van zijn leven, onder de strikte voorwaarden van de euthanasiewetgeving, waaronder ondraaglijk lijden zonder hoop op verbetering.

Iedereen die kampt met zelfmoordgedachten kan online anoniem met iemand chatten op www.113.nl of bellen naar het gratis nummer 0800-0113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *