Press ESC to close

Tweetalig onderwijs gaat over meer dan twee talen

Voor internationale ouders is de keuze waar ze hun kinderen onderwijs geven een van de meest cruciale beslissingen waarmee ze worden geconfronteerd. Degenen die hier voor een korte periode verblijven, willen misschien een Engelstalige of internationale school, terwijl degenen die hier voor een langere periode verblijven, kunnen besluiten om autochtoon te worden in het Nederlandse onderwijssysteem.

Op de tweetalige basisscholen van Winford – in Amsterdam, Haarlem en Den Haag – zijn dergelijke keuzes academisch omdat ze de enige echt tweetalige basisscholen in het land zijn. Winford heeft zijn eigen geïntegreerde Engels-Nederlandse curriculum ontwikkeld en studenten leren alles, van kritisch denken tot besluitvorming in twee talen, vanaf de eerste dag tot het afstuderen.

“Al onze klaslokalen hebben meerdere niveaus en zijn tweetalig”, zegt Joy Otto, programmadirecteur van Winford Bilingual Amsterdam en coördinator voor alle Winford Bilingual-scholen. “Wat heel uniek aan ons is, is dat we twee klaslokalen in één hebben. Elk klaslokaal heeft twee moedertaalsprekende leraren, een leraar Nederlands en een leraar Engels.

“We kijken hier echt meer naar het hele kind. We groeperen kinderen niet alleen op leeftijd”, zegt Joy. “Als kleine school hebben we de luxe om elk kind dertig dagen te leren kennen, en dan plaatsen we ze daar waar we denken dat ze goed zullen gedijen. Omdat ik echt geloof dat ieder kind een gave heeft, en het is onze taak om erachter te komen wat die gave is en hen te helpen hun uitdagingen aan te gaan.”

Den Haag

Komende mei opent Winford Bilingual een nieuwe school in Den Haag met een gloednieuw programma met het gevierde tweetalige curriculum, maar ook met de mogelijkheid voor leerlingen om vanaf hun negende over te stappen naar een strikt Nederlands curriculum. Het dubbele traject stelt studenten in staat weloverwogen beslissingen te nemen over hun onderwijstraject en hen voor te bereiden op de volgende stappen – en dat is waar Winford Bilingual om draait.

Op 1 juni kunt u Winford Bilingual Den Haag bezoeken, dan houdt de school open huis. Persoonlijke rondleidingen op alle drie de locaties zijn mogelijk.

Blauw en rood

In Winford Bilingual Amsterdam, in een rustige, groene straat vlakbij het Museumplein, vullen zo’n 70 studenten de zonnige en uitnodigende klaslokalen in een groot herenhuis. Op het eerste gezicht lijken de klaslokalen veel op die van elke andere privéschool. Maar bij nader inzien zie je het Winford-verschil: elke klas is verdeeld in een blauw en een rood gedeelte: het blauwe gedeelte voor Engels, het rode alleen voor Nederlands.

“We kennen taal toe op persoon, locatie en kleur”, zegt Joy. “Dus als een kind met een leraar Engels spreekt, moet het Engels spreken. Als ze in het blauwe gedeelte zitten, weten ze ook dat ze Engels moeten spreken. En als ze naar de andere kant van de kamer gaan en het rood is, weten ze dat ze Nederlands moeten spreken. Voor hen is het heel duidelijk.”

“Het is verrassend hoe gemakkelijk ze elke taal oppikken die ze nog niet beheersen”, zegt Willem van Hoof, leerkracht van de 4-, 5- en 6-jarigen in de Pandagroep van de school en adjunct-directeur van Winford Amsterdam .

Julia Bormann, de lerares Engels voor de Eagle-klas van oudere kinderen van 9 tot 12 jaar, is het daarmee eens. “Het is geweldig om te zien hoe de kinderen van de ene taal naar de andere kunnen overschakelen, en ze weten precies wanneer het tijd is om over te schakelen en wanneer ze hun hersenen moeten omschakelen van Engels naar Nederlands of andersom”, zegt ze.

“Het is ook heel leuk om te zien hoe de verschillende leeftijdsniveaus samenwerken. De ouderen helpen de kleinere, of andersom, en iedereen wordt geaccepteerd, iedereen is welkom.”

“We hebben het nu bijvoorbeeld over dinosaurussen”, zegt Willem. “En ook al geven we niet precies dezelfde les in het Nederlands en het Engels, we behandelen wel dezelfde onderwerpen, zoals fossielen en de tijdperken waarin de dinosaurussen leefden. Het kan op verschillende dagen zijn, maar het valt binnen dezelfde week en we behandelen dezelfde woordenschat. Het sleutelwoord is communicatie.”

Slimme investering

Een ander aspect dat Winford onderscheidt van andere particuliere scholen is het unieke curriculum, gebaseerd op een combinatie van het Nederlandse, Britse en Internationale Primary Curriculum (IPC). Studenten hebben dus keuze uit middelbare scholen. Ze zijn klaar om uit te blinken op Nederlandse scholen (waar ze automatisch worden ingeschreven in het loterijsysteem), of ze kunnen naar internationale scholen gaan, Britse of Amerikaanse.

“Ik ben ervan overtuigd dat ouders een enorme investering betalen als ze ons hun kinderen geven, en ik wil ervoor zorgen dat ze een goed rendement op die investering krijgen”, zegt Joy. “Nu investeren in je kinderen levert rendement op, omdat ouders ze vanaf het begin voorbereiden op twee succesgebieden. Onze belofte is dat als je bij ons komt (op jonge leeftijd), je bij vertrek beide talen vloeiend spreekt.”

Joy benadrukt ook dat Winford geen internationale school is. “Wij zijn een Nederlandse particuliere school”, zegt ze. “De meeste gezinnen kiezen voor ons omdat ze willen dat hun kind wordt geïntegreerd in het Nederlandse systeem. Maar het leven gebeurt, dus ze weten niet 100% zeker of ze hier de hele middelbare of middelbare school zullen blijven. Die keuze willen ze hebben.”

Bij Winford Amsterdam is zo’n 40-45% van de gezinnen Nederlands, wat betekent dat ze één Nederlandstalige ouder hebben en thuis Nederlands spreken. Nog eens 40%, die Joy ‘transplantaties’ noemt, komt uit de EU, terwijl de rest uit Groot-Brittannië en de VS komt.

Jenni Iyoyo is verantwoordelijk voor marketing en toelating op alle drie de tweetalige scholen van Winford. Ze zegt dat de ouders die contact met haar opnemen, op zoek zijn naar kleinere klassen die meer aandacht voor hun kind geven.

“Ze geloven dat hun kind zoveel meer zou kunnen doen als het maar de juiste aandacht kreeg”, zegt ze. “Ze willen hen die kans geven. Ze vinden het ook geweldig dat we lesgeven op basis van de mogelijkheden van het kind, omdat we in elk klaslokaal gemengde vaardigheden hebben.”

Dat is een enorm verkoopargument voor veel Nederlandse gezinnen, die soms het gevoel hebben dat hun kinderen achterblijven op traditionele Nederlandse scholen als ze te gevorderd zijn of leerproblemen hebben.

Flexibele vakanties en warme lunches

Iedereen die ooit een kind op een Nederlandse openbare school heeft laten inschrijven, weet hoe streng ze zijn als het gaat om vakanties en de boetes die kunnen worden opgelegd als je betrapt wordt op het overtreden van de regels. Maar bij Winford Bilingual is de vakantietijd flexibel, wat betekent dat ouders hun kinderen van school kunnen halen wanneer het hen uitkomt, iets dat zelfs internationale scholen in Nederland niet kunnen bieden.

Kok Anna bij Winford Tweetalig Amsterdam.

“Doordat we met een pilotprogramma zijn gestart, kunnen we flexibele vakanties aanbieden”, legt Joy uit. “Ouders vinden dat heel fijn, omdat ze dan extra tijd aan hun gezin kunnen besteden en alle dure Nederlandse vakanties kunnen vermijden.”

Een ander uniek verkoopargument van deze boetiekscholen zijn hun warme lunches, die ter plaatse worden bereid en geserveerd in eetkamerstijl.

In Amsterdam serveert kok Anna vegetarische favorieten zoals mozzarella- en pastaschotels, groentebiryani en Thaise zoete aardappel- en kokossoep. “Het ruikt zo lekker dat we soms afgeleid raken van het werk!” zegt Joy, wiens kantoor met Jenni naast de eetkamer ligt.

Voor meer informatie over alle tweetalige basisscholen van Winford, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *