Press ESC to close

Universiteiten dreigen met gerechtelijke stappen over voorgestelde bezuinigingen

Lauren Comiteau

De koepelorganisatie Nederlandse Universiteiten (UNL) heeft dinsdag een brief gestuurd naar de nieuwe minister van onderwijs Eppo Bruins waarin wordt gedreigd met juridische stappen als het zojuist beëdigde kabinet doorgaat met voorgestelde bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

De brief is ondertekend door de besturen van alle veertien Nederlandse universiteiten, die zeggen dat 5.000 banen in de sector op de tocht staan, waaronder een onmiddellijke bedreiging voor 1.200 wetenschappers.

Een groot deel van het conflict draait om een ​​administratieve overeenkomst uit 2022, ondertekend door instellingen voor hoger onderwijs en de staat, die jaarlijks 650 miljoen euro aan universiteiten heeft toegezegd.

Maar volgens het FD heeft het nieuwe kabinet gezegd dat het akkoord ‘wordt aangepast’ en dat de ‘intensivering van de sectorplannen wordt teruggedraaid’.

De UNL noemt dat onbetrouwbaar bestuur en zegt dat universiteiten al kosten hebben gemaakt op basis van het geld dat hun was beloofd. Volgens hen zullen de bezuinigingen gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van talent, de verdiensten en de internationale toppositie van Nederland in de sector.

Nederland heeft zich gecommitteerd aan een Europese overeenkomst om 3% van het bbp te investeren in onderzoek en innovatie, maar de UNL zegt dat de geplande bezuinigingen die belofte kunnen aantasten, waardoor Nederland in een nadelige positie komt ten opzichte van andere landen die blijven investeren in kennis.

“De kwaliteit en toegankelijkheid van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek komen daarmee direct in de gevarenzone”, zegt de UNL.

De UNL dringt er bij de regering op aan de voorgestelde bezuinigingen te heroverwegen en zegt met Bruins te willen spreken. Inmiddels heeft zij een Rotterdams advocatenkantoor ingeschakeld, gespecialiseerd in contractenrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *