Press ESC to close

Universiteiten zijn een plek voor dialoog, zegt de minister over protesten

Universiteiten zijn een plek voor dialoog, niet voor intimidatie, geweld of vandalisme, zei minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf woensdagmiddag in reactie op de pro-Palestijnse protesten in Amsterdam en Utrecht.

“Universiteiten moeten voor iedereen een veilige plek zijn”, aldus Dijkgraaf. “De grote kracht van een universiteit is dat je discussieert en debatteert met een spervuur ​​aan argumenten.”

Dijkgraaf zegt ook dat hij nauw contact onderhoudt met het managementteam van de Universiteit van Amsterdam en hen ondersteunt waar nodig. Het is “heel belangrijk” dat de stemmen van studenten en docenten worden gehoord, zei hij, maar het is ook belangrijk dat “buitenstaanders de protesten niet overnemen” en geen geweld gebruiken.

De Binnengasthuislocatie van de UvA in de stad centrum werd woensdag gesloten nadat een groep actievoerders zichzelf van de ene op de andere dag had gebarricadeerd. Op foto’s is te zien dat kantoormeubilair, fietsen en dozen zijn opgestapeld om te voorkomen dat mensen het gebied betreden.

Het universiteitsbestuur besloot de politie niet om ingrijpen te vragen, maar zei dat ze woensdag gesprekken zouden voeren met de studenten.

De politie kwam vannacht wel in actie in Utrecht, waar een groep studenten een tentenkamp opzet vlakbij de hoofdbibliotheek. Ze werden door de oproerpolitie van de locatie verwijderd en een aantal werd gearresteerd.

Sommige politici in Den Haag hebben de protesten veroordeeld, waarbij de extreemrechtse leider Geert Wilders de politie oproept actie te ondernemen. “Hoe eerder, hoe moeilijker En hoe vaker, hoe beter”, zei hij.

Caroline van der Plas van de pro-boerenpartij BBB zei dat er “niets mis is met demonstreren”. ‘Maar wat hier gebeurt is complete anarchie’, zei ze. “Hele straten worden opgegraven en alles wordt afgezet. Dit gaat te ver.”

De actievoerders hebben de universiteit opgeroepen al haar banden te verbreken met Israëlische instellingen die “gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking, apartheid en genocide in Palestina”. Ze hebben beloofd te blijven waar ze zijn “zo lang als nodig is”.

Woensdagochtend waren er gesprekken tussen demonstranten en de universiteitsautoriteiten, maar er zijn nog geen details onthuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *