Press ESC to close

Utrechtse stadswachten zijn op jacht naar wolvenfluiters

Gemeentebewakers in Utrecht krijgen de bevoegdheid om gevallen van seksuele intimidatie waarvan zij getuige zijn in de straten van de stad, aan de politie te melden, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor mogelijke vervolging.

Vanaf 1 juli een aantal wetten wijziging rond seksueel overtredingen en het zal worden een misdaad om mensen seksueel lastig te vallen door te sissen, hen te intimideren en seksuele opmerkingen te maken of hen volgen op openbare plaatsen.

Utrecht start dan een pilotproject waarbij een aantal speciaal opgeleide bewakers om te beoordelen hoe de nieuwe wet het beste kan worden geïmplementeerd. Het doel, aldus de stad in een verklaring, is om de daders op heterdaad te betrappen.

‘Seksuele intimidatie op straat is enorm vernederend en gênant voor slachtoffers’ burgemeester zei Sharon Dijksma. “Ik ben tevreden dat wij hebben nieuwe instrumenten gekregen om de daders aan te pakken en de slachtoffers te beschermen.”

Politie- en gemeentevakbonden hebben eerder hun zorgen geuit over de wetgeving.

Eerdere pogingen

Rotterdam heeft haar ingebracht eigen verbod in 2018 maar Het werd verscheurd door rechters die zeiden dat de lokale wet in strijd was met de regels voor de vrijheid van meningsuiting. Bovendien is het volgens de rechtbank aan de orde nationaal regering om te bepalen of de vrijheid van meningsuiting kan worden beperkt en dat dit niet kan worden gedaan via de statuten van de lokale overheid.

In die zaak ging het om een ​​veroordeelde man op basis van bewijsmateriaal van straatwachters in plaats van klachten van de vrouwen zelf. De rechtbank kreeg te horen dat de man dat had gedaan naar toe gegaan vrouwen en probeerde een gesprek aan te knopen door te zeggen: ‘Hoi mooie dames, waar gaan jullie heen.’

De stad is nu ook van plan om vanaf volgende maand bewakers in burgerkleding in te zetten om toezicht te houden op straatintimidatie.

Uit onderzoek van het CBS uit 2022 blijkt dat jaarlijks twee op de drie jonge vrouwen in Nederland op straat worden lastiggevallen.

De helft van de meisjes en vrouwen werd onderworpen aan wolvenfluitjes, terwijl een kwart werd gevolgd, zo bleek uit het onderzoek, het eerste in zijn soort dat door het bureau werd uitgevoerd.

De meeste meldingen van verbale intimidatie werden gedaan door vrouwen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, maar 70% van de 14 tot 18-jarigen werd ook lastiggevallen tijdens hun normale werkzaamheden.

Sissen, wolvenfluiten of roepen behoren tot de meest voorkomende vormen van intimidatie. Een derde van de vrouwen voelde zich onveilig of bang toen dit gebeurde. Van de gevolgde vrouwen voelde 85% zich bang en onveilig.

Eén op de drie mannen zei ook dat ze tijdens het wandelen een vorm van intimidatie of intimidatie hadden ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *