Press ESC to close

UvA-functionarissen verdedigen het optreden van de politie om een ​​einde te maken aan het Palestina-protest

Enkele tientallen docenten en andere medewerkers van de Universiteit van Amsterdam zijn van plan dinsdagmiddag hun eigen demonstratie te houden op de Roeterseilandcampus, ter ondersteuning van studenten die zijn gearresteerd toen de politie hun pro-Palestijnse protest opbrak.

De politie kwam dinsdagochtend vroeg in actie nadat de studenten, die de universiteit opriepen de banden met Israël te verbreken, weigerden het gebied te verlaten.

“Wij zijn woedend over het politieoptreden”, zegt sociologiedocent Sam Hamer tegen het AD. “Een vreedzame demonstratie leidde al te snel tot politiegeweld.”

Ook studentenvakbonden ASVA en de landelijke Landelijke Studentenvakbond hebben zich zorgen gemaakt over het geweld waarmee de studenten worden weggestuurd. In totaal werden ongeveer 140 mensen gearresteerd toen de oproerpolitie werd ingezet. Een bulldozer werd gebruikt om barrières te doorbreken en het gebied te ontruimen.

“Het recht om te demonstreren is een fundamenteel recht dat koste wat het kost beschermd moet worden”, aldus ASVA-vicevoorzitter Ilona Polle. Het politieoptreden, zei ze, “was zowel een aanval op de integriteit en veiligheid van Amsterdamse studenten als een inbreuk op hun democratische rechten.”

Het universiteitsbestuur heeft ondertussen een verklaring gepubliceerd waarin het zegt dat het, hoewel het de woede en schok over de oorlog in Gaza deelt, “dialoog het enige antwoord is binnen een universitaire setting”.

Demonstraties zijn toegestaan ​​binnen de grenzen van de universiteit, maar “zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachten en intimidatie”, aldus het bestuur.

De demonstratie begon maandagmiddag toen de groep tenten begon op te zetten en eiste dat de Amsterdamse universiteiten hun banden met Israël zouden verbreken. Ook sloten ze twee bruggen en de ingang van de campus aan de Nieuwe Prinsengracht af.

De politie, het Openbaar Ministerie en het gemeentebestuur besloten echter het kamp op te breken nadat de universiteit de demonstranten meerdere keren had gevraagd te vertrekken en zij weigerden.

Volgens de NOS begon de oproerpolitie rond 03.00 uur met ingrijpen en was het terrein om 04.30 uur ontruimd.

Op videobeelden was ook te zien dat een groep van ongeveer tien gemaskerde mannen de demonstranten aanviel, sommigen met stukken hout sloeg en met vuurwerk gooide. Volgens persbureau ANP werden ze uiteindelijk verjaagd. Het is vooralsnog onduidelijk wie de daders waren.

Samenwerking

Eerder op de avond publiceerde de universiteit een verklaring waarin haar activiteiten in Israël werden uiteengezet, zoals de studenten hadden geëist. De UvA zegt studentenuitwisselingen te organiseren met de Universiteit van Tel Aviv, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Ben Gurion Universiteit, maar er vinden momenteel geen uitwisselingen plaats vanwege het negatieve reisadvies.

Daarnaast werkt de universiteit aan acht Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische onderzoekers of bedrijven betrokken zijn.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs gaf dinsdagochtend in een korte verklaring aan dat hij het betreurde dat de politie moest ingrijpen.

“Universiteiten zijn plaatsen bij uitstek voor debat en dialoog”, zei hij. “Je kunt je verdriet en je emoties uiten, maar doe het op een manier die voor iedereen veilig is en waarbij iedereen zich veilig voelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *