Press ESC to close

Van herdenking naar viering: 4 en 5 mei in Nederland

Vijf jaar bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een onuitwisbare indruk op Nederland achtergelaten, en de tastbare herinnering aan de oorlog betekent dat Nationale Dodenherdenking op grote schaal wordt gevierd, met evenementen en activiteiten in dorpen, steden en musea door het hele land.

In feite is het niet slechts één dag, maar twee. Een dag om de gevallenen te herdenken op 4 mei, en vervolgens een dag om de vrijheid te vieren en te koesteren die ze vochten om te beschermen, op 5 mei.

Jaarlijks vindt op 4 mei om 20.00 uur een formele Dodenherdenking plaats onder leiding van de koning en de koningin in de Nieuwe Kerk, gevolgd door een kranslegging en twee minuten stilte bij het vredesmonument op de Dam.

Dit jaar moesten degenen die de ceremonie wilden bijwonen een kaartje bemachtigen. Slechts 10.000 in plaats van de gebruikelijke 20.000 mensen zullen aanwezig zijn na het besluit van burgemeester Femke Halsema om de veiligheid rond de ceremonie te verscherpen vanwege “verhoogde spanningen in de samenleving. ”

Bent u er niet persoonlijk bij, dan wordt de uitreiking live uitgezonden op NPO 1, van 19.45 uur tot 20.30 uur.

Het is een aangrijpende plek voor de dienst, omdat het de locatie was van een van de laatste schietpartijen in de Tweede Wereldoorlog, toen Duitse soldaten zich verschansten in de Groote Club en op Amsterdammers schoten die de Duitse overgave vierden. Meer dan 30 mensen kwamen om het leven.

In het hele land wordt de twee minuten stilte strikt in acht genomen. Het openbaar vervoer stopt, auto’s stoppen aan de kant van de weg en er zijn geen starts of landingen op de luchthaven Schiphol.

Overal in het land vinden kleinere ceremonies plaats. Tot de meest ontroerende behoren die op afgelegen plaatsen ter herdenking van leden van het verzet die door de Duitse bezetter zijn geëxecuteerd.

Vervolgens viert Nederland op 5 mei het einde van de oorlog met liberale festivals en andere evenementen door het hele land.

Vrijheidsbrand in Wageningen

De festiviteiten beginnen in Wageningen, de thuisbasis van Hotel De Wereld, waar de Duitsers op 5 mei de capitulatiedocumenten ondertekenden. Om middernacht wordt de Vrijheidsvlam ontstoken en van daaruit zullen 2.500 lopers fakkels dragen om overal in het land vuren aan te steken, ter gelegenheid van de overgang van herinnering naar viering.

Bevrijdingsfeesten

De start van de traditionele bevrijdingsvieringen verplaatst zich ieder jaar naar een andere plek. In 2024 trappen ze af in Groningen. Om het eeuwige geldtekortfestival te steunen, kunnen bezoekers een kaartje kopen voor een badeendrace. Om 20.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Jaarlijks bezoeken ongeveer een miljoen mensen een van de 14 Bevrijdingsdagfestivals verspreid over het land. Ieder jaar selecteren de organisatoren een groep Ambassadors of Freedom, uit de toppers van dit moment. Dit jaar optredend onder het thema 2024 van de commissie, Vrijheidsverhalen: de weg naar 80 jaar vrijheid, je kan zien Claude, Flemming, Zoon Mieux en Wende.

Bevrijdingsmuseum – Nijmegen

Het Bevrijdingsmuseum heeft een tijdelijke tentoonstelling over verraad en desinformatie samengesteld, genaamd Double Agent, met verhalen over gewaagde daden en tragedies. De verhalen omvatten het kraken van de Enigma-code (er is een Enigma-machine te zien) en de rol van dubbelagenten bij de landing in Normandië. De tentoonstelling zou niet compleet zijn zonder een blik op de hedendaagse desinformatie- en spionagepraktijken.

Kunst Amsterdam

In dierentuin Artis, die tijdens de oorlog verboden terrein was voor joden, zoals alle openbare plekken tijdens de oorlog, waren schuilplaatsen voor zo’n 150 tot 300 verzetsstrijders, jonge mannen die dienstplichtig waren om in Duitsland te werken en joden die aan deportatie ontsnapten. De dierentuin organiseert rondleidingen in het Engels en Nederlands om het verhaal te vertellen. Meer activiteiten op 4 en 5 mei vind je hier.

Amstelconcert – Amsterdam

Het traditionele slotconcert aan de Amstel vindt plaats op de avond van 5 mei in aanwezigheid van het koningshuis en lokale hoogwaardigheidsbekleders en is toegankelijk voor publiek. Het orkest van dit jaar is de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de line-up bestaat uit Guus Meeuwis, Flemming, April Darby en een twintigtal anderen.

Bootpassen voor het concert zijn enige tijd geleden door middel van loting uitgedeeld; Als je geen fatsoenlijk zicht in de buurt kunt krijgen, wordt het optreden live uitgezonden door de NOS op NPO 1, de verslaggeving begint om 20.30 uur.

Meer informatie over evenementen door het hele land en de geschiedenis van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag vindt u op de website van 4 en 5 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *