Press ESC to close

Vattenfall gaat camera’s op windturbines plaatsen om dode vogels te tellen

Energiebedrijf Vattenfall gaat infraroodcamera’s plaatsen op een van zijn windturbines in de Noordzee om te meten hoeveel vogels er door de wieken worden gedood.

Op dit moment ligt de beslissing om turbines te stoppen of te vertragen bij het ministerie van Economische Zaken. Het maakt gebruik van modellen die sterfgevallen voorspellen in drukke periodes van het jaar, zoals de lente en de herfst, wanneer miljoenen vogels op hun trekroutes de Noordzee oversteken.

In 2023 werden de turbines in de Noordzee driemaal stopgezet om vogels te beschermen en jaarlijks sterven er zo’n 50.000, schatten experts.

De voorspellingen geven geen accuraat beeld, zegt Vattenfall, omdat de dode vogels in zee vallen en in de stroming verdwijnen.

Op de turbine, die deel uitmaakt van een offshore windpark zo’n 18 kilometer uit de kust bij Den Haag, worden zo’n 16 infraroodcamera’s geplaatst.

“Het punt is om deze veelbelovende camera- en AI-technieken te testen om het aantal dode vogels te verminderen. We willen weten hoeveel vogels er precies worden gedood en onder welke omstandigheden”, zegt Vattenfall-woordvoerder Jesper Kyed Larsen tegen de NOS.

“Op de lange termijn zal dit resulteren in meer realistische voorspellingen voor toekomstige windparken en helpen bij het bepalen van de juiste momenten om de turbines te stoppen”, zei hij.

De proef start in augustus en zal een jaar duren. Vattenfall voert de proef uit samen met Wageningen Universiteit.

Op het land

Vorig jaar zeiden de eigenaren van een gigantisch windpark in Zeewolde dat ze slimme camera’s op turbines installeren om de aankomst van zeearenden te monitoren – zodat de apparatuur kan worden uitgeschakeld.

Vorig seizoen brachten de 23 broedparen zeearenden in Nederland 45 jongen voort, waarvan sommige nestelden in de nabijgelegen Oostvaardersplassen. De vogels hebben een spanwijdte van maximaal 2,45 meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *