Press ESC to close

Veiligheidssituatie vluchtelingencentrum Ter Apel ‘zeer ernstig’

Medewerkers en asielzoekers bij de receptie van Ter Apel centrum worden geconfronteerd met “onaanvaardbare risico’s om slachtoffer te worden van een gewelddadig incident”, en de situatie in het centrum is “zeer ernstig”, zeggen inspecteurs van het ministerie van Justitie waarschuwde woensdag.

Medewerkers van de vluchtelingenopvang en particuliere beveiligers kunnen de veiligheid niet langer garanderen, en de politie ook onderbemand om te helpen, zeggen de inspecteurs. Het aantal bij inwoners in beslag genomen wapens is in april “verdrievoudigd” tot 160, en ook drugs en gestolen eigendommen zijn teruggevonden.

De centrum is de eerste aanloophaven voor alle nieuwkomers in Nederland, maar de bevolking telt enkele honderden jonge mannen, die uit veilige derde landen komen zonder enige hoop op succes van hun aanvraag. Ze leven samen met families en mensen die oorlogsgebieden ontvluchten in overbevolkte omstandigheden met weinig omleidingen, wat zorgt voor een vluchtige mix.

Inspecteurs zeggen dat ze de afgelopen maanden meerdere keren hebben gewaarschuwd voor de situatie, maar dat er geen verbetering is opgetreden. De Het aantal ernstige incidenten is toegenomen en er zijn verschillende mensen gewond geraakt.

In het bijzonder hebben er acht steekpartijen plaatsgevonden sinds het laatste bezoek in december En De politie heeft dinsdag volgens RTV Noord één persoon, vermoedelijk een asielzoeker, in het been geschoten.

Het opvangcentrum zou maximaal 2.000 asielzoekers moeten huisvesten, maar het maximum werd zo vaak overschreden dat het COA een boete van € 1,5 miljoen aan de gemeente heeft moeten betalen.

De inspecteurs zeggen dat het personeel niet is opgeleid om met gewelddadige incidenten om te gaan en hebben minister van Justitie Dilan Yesilgöz en haar plaatsvervanger Eric van der Burg opgeroepen stappen te ondernemen om de problemen “op zeer korte termijn” te beëindigen.

Van der Burg worstelt met het vinden van meer huisvesting voor vluchtelingen, niet geholpen door het besluit van de nieuwe regering om de wetgeving te schrappen die ervoor moet zorgen dat alle lokale overheden in een of andere vorm van huisvesting voorzien.

Lokale politiechef Liesbeth Huyzer zei in een verklaring dat de politie zich terdege bewust is van de ernst van de situatie. “Maar het is niet aan de politie om het op te lossen”, zei ze. “Het is een bestuurlijk en politiek probleem.”

Eerdere waarschuwingen

Afgelopen december luidden de inspecteurs ook de noodklok er wordt niet voldaan aan de “meest elementaire eisen op het gebied van kost en inwoning” en het COA heeft “dringend hulp nodig”.

Diezelfde maand werd in een rapport van de plaatselijke gezondheidsraad van Groningen over de levensomstandigheden in het centrum een ​​waslijst aan problemen opgesomd, waaronder slechte hygiëne, vuile matrassen, overvolle vuilnisbakken en methadongebruik door sommige bewoners.

Als de nieuwe regering eenmaal is beëdigd, is het aan Marjolein Faber, voormalig senator voor de extreemrechtse PVV, om de kwestie aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *