Press ESC to close

‘Verloren’ Surinaamse staatsburgers krijgen Nederlands verblijfsrecht

Ongeveer 800 mensen die hun aanspraak op het Nederlanderschap verloren toen Suriname zich in 1975 onafhankelijk verklaarde, krijgen eindelijk volledige verblijfsrechten in Nederland.

Dinsdag stemde een meerderheid van de Kamerleden voor een motie om hen volledige verblijfsvergunning te verlenen en minister van Justitie Eric van der Berg zei donderdag dat dit nu wordt georganiseerd. De groep kan gemakkelijk worden onderscheiden van andere eisers om elk precedent te voorkomen, zei hij.

De uitspraak treedt in werking op 1 januari en loopt tot 1 juli volgend jaar.

Mensen die vóór de onafhankelijkheid in Suriname waren geboren, kregen vijf jaar de tijd om hun Nederlandse nationaliteit veilig te stellen, maar honderden die daar niet in slaagden of er niet in slaagden dit te doen terwijl ze in Nederland woonden, werden staatsburgers zonder papieren.

Sommigen van de groep waren destijds nog baby’s en zijn nu achter in de veertig. Ze hebben hun hele leven geen recht gehad om te werken, het land uit te reizen of een ziektekostenverzekering te krijgen. De oudste leden zijn vermoedelijk in de tachtig.

De feitelijke taak om hen verblijfsdocumenten te verstrekken zal liggen bij de nieuwe minister voor Asiel en Migratie, Marjolein Faber van de extreemrechtse PVV. De PVV was een van de weinige partijen die de motie niet steunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *