Press ESC to close

Verpleegster in het centrum van claims wegens moord op het coronavirus onderneemt juridische stappen

Een voormalig verpleegster op het Wilhelmina ziekenhuis in Assen onderneemt juridische stappen tegen Drenthe regionale gezondheidsraad voor het doorgeven van informatie die hij hen gaf over zijn werk op een coronavirusafdeling, wat ertoe leidde dat hij werd verdacht van twintig moorden.

Het Openbaar Ministerie zei vorige maand tegen de 32-jarige Theodoor dat hij geen verdachte meer was, na een onderzoek van een jaar, waarin hij zes weken in de cel zat. Maar niemand heeft nog publiekelijk gezegd dat hij nergens schuldig aan is overtreding.

Theodoor, die uitgebreid wordt geïnterviewd in de Volkskrant van zaterdag, heeft moord altijd ontkend en zegt dat zijn eerdere uitspraken verkeerd zijn begrepen.

Hij vertelde de krant dat hij onder enorme druk op een kleine coronavirusafdeling in het ziekenhuis had gewerkt totdat hij zelf psychiatrische hulp nodig had.

Tijdens zijn gesprekken vertelde hij aan zorgverleners dat hij “voortijdig een einde had gemaakt aan de levens van zo’n twintig patiënten” door hen extra morfine te geven of hun zuurstoftoevoer af te sluiten. Maar Theodoor zei tegen de Volkskrant dat zijn woorden waren geweest verkeerd geïnterpreteerd, en weerspiegelde de dagelijkse praktijk op de afdeling, waar elke dag mensen stierven.

“Als ze mij hadden vervolgd, hadden ze elke verpleegkundige moeten vervolgen die op een corona-afdeling in Nederland werkte”, zei hij.

Ondanks de vertrouwelijkheidsregels voor patiënten gaven de medewerkers van de kliniek de opmerkingen die hij maakte over zijn werk door aan hun superieuren. Zij vonden de aantijgingen op hun beurt zo ernstig en schakelden het Openbaar Ministerie in.

De plaatselijke gezondheidsraad weigerde commentaar te geven op de zaak, maar zei wel dat zij achter haar besluit stond om de vertrouwelijkheidsregels te overtreden om “grotere risico’s voor de samenleving te voorkomen”.

Theodoor, die een hbo-opleiding verpleegkunde heeft afgerond, heeft het beroep inmiddels verlaten. Er is geen bewijs gevonden dat er iemand op de afdeling is vermoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *