Press ESC to close

Verplichte Holocaustlessen voor nieuwkomers? Een goed idee!

Het plan van de nieuwe coalitie om de Holocaust op te nemen in de lijst van onderwerpen waar nieuwkomers over moeten leren als onderdeel van de Holocaust inburgering Dit proces heeft veel ophef veroorzaakt, maar is volgens schrijver Mohammed Benzakour een heel goed idee.

[BBB parliamentarian] Mona Keijzer is links, rechts en midden aangevallen over haar idee om Holocaustlessen verplicht te stellen voor nieuwkomers, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet waar die ophef over gaat. Sterker nog, ik steun het plan volledig.

Geef nieuwkomers in ieder geval een grondige basis, niet alleen in windmolens en vrolijke klompendansen, maar ook in wat mogelijk de zwartste pagina uit de Nederlandse geschiedenisboeken is. Het aanstaande kabinet is immers goed op weg om boeken onbetaalbaar te maken, dus een gratis lespakket is niet te versmaden.

De boodschap die het idee aan nieuwkomers zal geven komt hierop neer: “Wij voorzien jullie van kost en inwoning, wat heel groot van ons is, maar weet dat we ook een kwade kant hebben”.

Kan er iets prijzenswaardiger zijn? Is de enige weg naar catharsis niet de volledige en eerlijke aanvaarding van het kwaad in ons? Let wel, echte verlichting ligt misschien niet voor de deur, te oordelen naar de medeplichtigheid van de huidige regering aan de etnische zuiveringspraktijken die elders plaatsvinden – zij het zonder Zyklon B.

Antisemitische woedeaanvallen

Dit gezegd zijnde is het een goede zaak dat islamitische nieuwkomers te horen krijgen waartoe dit land in staat is en hoe hier, in dit gezalfde Europa, de eerste antisemitische gewelddadigheden plaatsvonden.

Ze zouden moeten leren hoe kruisvaarders tijdens de eerste kruistocht van 1096 onophoudelijk de Joden lastigvielen, de zondebokkampioenen van die tijd, die in het Rijngebied woonden. En hoe de geestelijken in hun geschriften nog meer olie op de brandstapel gooiden. Het was tenslotte onze eigen vereerde kerkvader Maarten Luther, ‘de grootste Duitser die ooit heeft geleefd’ zoals Hitler hem noemde, die in 1543 het opbouwende pamflet schreef Von den Jüden en mijn Lügen?

“Rabbijnen zijn verdomde leugenaars die hun gelovigen vergiftigen. Joden zijn de nakomelingen van de duivel, die, als hun Messias ooit zou terugkeren, hem zeven keer meer zouden kruisigen en belasteren dan zij met de onze deden. (…) Joden mogen niet op straat lopen.”

Het waren niet alleen de protestanten die, actief of passief, hebben bijgedragen aan de deportaties en slachtingen van de joden. Onze toegewijde katholieke voorouders namen ook deel.

Toevlucht in de moslimwereld

Maar, en dit kan voor Mona Keijzer als een verrassing komen, lang voordat Europa Hitler en Goebbels voortbracht, vonden joden onderdak in de moslimwereld, uit het oude Constantinopel, Al-Andalus, Palestina, Babylon (nu Irak) en overal in Marokko. (wiens steden talloze mellahs of Joodse wijken hadden) naar Jemen.

Daar konden de mensen van de Thora hun religie vrij en openlijk beoefenen. Zo weigerde de sultan van Marokko in 1940 de pro-Duitse en antisemitische wetten van het Franse Vichy-regime toe te passen.

Kennis van deze geschiedenis, inclusief de eeuwen van discriminatie en pogroms die culmineerden in de Shoah, zal nieuwkomers helpen de Noord-Europese fascinatie voor de ideologie van Blut-und-Boden te begrijpen, die, op dit moment, opnieuw een bruin shirt aantrekt en ernaar streeft zijn bajonet naar een ander Semitisch volk: de moslims.

Woord van waarschuwing

Het Holocaust-lespakket is dus een welkom waarschuwingswoord voor nieuwkomers, zodat ze weten in wat voor een gezellig nieuw huis ze terecht zijn gekomen, zodat ze beseffen dat het niet allemaal goud is wat er blinkt. Van te voren gewaarschuwd zijn betekent immers onderarm zijn.

En dan is er dit. Elke dag zien en horen we hoe zo ongeveer alles wat ons doel dient, wordt geplukt uit verre en onbegrepen culturen, geklets en slogans in plaats van de ziel, muren en hekken in plaats van bruggen, waarheidsverdraaiing en leugens in plaats van bronnen. En het hele hondendiner wordt als ultieme bedreiging aan mensen voorgeschoteld.

Maar we weten inmiddels dat de ricinusolie van het populisme allerlei bewegingen in beweging brengt, behalve die van het begrip en de rede. Daarom nog een laatste advies aan het toekomstige kabinet: voeg aan het pakket een paar hoofdstukken over de Nederlandse VOC toe en bied al uw kiezers ook een gratis cursus aan.

Op die manier kunnen niet alleen de nieuwkomers, maar ook de Johnny’s en Anita’s, de boeren en de Bloemendalers die, terwijl ze langs de mooie grachten van Amsterdam lopen en de imposante gevels bewonderen, vanuit de muren de gedempte stemmen en kreten van duizenden mensen horen. niet miljoenen Indonesiërs en Afrikanen die in de naam van Christus werden afgeslacht.

Mohammed Benzakour is een bekroonde schrijver, die op driejarige leeftijd met zijn moeder vanuit Marokko naar Nederland kwam. Deze column verscheen voor het eerst in de NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *