Press ESC to close

Vertraagde onderhoudswerkzaamheden dwingen de HSL-treinen tot vaart minderen

De snelheidslimieten op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda zijn aangescherpt nadat spoorbeheerder ProRail zei dat gebreken in het ontwerp van vijf viaducten een grotere impact zouden kunnen hebben dan aanvankelijk werd gedacht.

Het besluit om de maximumsnelheid te verlagen van 120 km/uur naar 80 km/uur werd genomen nadat er “nieuwe conclusies” waren getrokken uit een onderzoek naar tien viaducten langs de route.

De ontwerpfouten kwamen tweeënhalf jaar geleden voor het eerst aan het licht toen ProRail ontdekte dat de constructie te licht was om de belasting van treinen met een snelheid tot 300 km/uur aan te kunnen, waardoor scheuren ontstonden.

NS noemde het besluit onaanvaardbaar en zei dat passagiers daardoor langere reizen en gemiste aansluitingen moesten maken.

Ook NS International, Eurostar en de Belgische treinvervoerder NMBS exploiteren diensten op de hogesnelheidslijn.

In februari heeft NS de dienstregeling op de lijn teruggebracht van vijf treinen per uur naar vier, nadat er minder vernieuwde Intercity’s waren afgeleverd dan oorspronkelijk gepland.

ProRail zegt het besluit om de snelheidslimiet te verlagen te betreuren, maar de veiligheid moet voorop staan. “Het kan nodig zijn dat we minder treinen laten rijden om de dienstverlening betrouwbaar te houden”, aldus een woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *