Press ESC to close

Vier Amsterdamse politieagenten riskeren ontslag wegens Whatsapp-racisme

Vier politieagenten in Amsterdam die lid waren van een racistische Whatsapp-groep waar ze discriminerende teksten deelden, dreigen te worden ontslagen. zei de politie vrijdag.

Zes anderen krijgen te maken met een verplicht onderwijsprogramma gericht op “gedrag en integriteit” en zullen hun baan verliezen als ze dat doen zij opnieuw beledigen. Het elfde lid van de groep kreeg een formele berisping.

De agenten hebben twee weken de tijd om op de beschuldigingen te reageren voordat de straffen worden bevestigd, aldus de politieverklaring.

“Hun gedrag heeft niet alleen het vertrouwen in de politie geschaad, maar ook dat van hen eigen collega’s”, zegt politiechef Frank Paauw. “Dat doet pijn, en het is aan ons om als eenheid onze verantwoordelijkheid te nemen.”

De WhatsApp De groep werd openbaar na twee afzonderlijke onderzoeken die ertoe leidden dat negen politieagenten werden geschorst.

“Dit soort beslissingen neem je niet van de ene op de andere dag”, aldus Paauw. “Maar we moeten dit soort keuzes maken om veilig en inclusief te zijn organisatie.”

Dit is niet de eerste actie Er is opgetreden tegen politieagenten die racistische opvattingen uiten op sociale media.

Vorig jaar bijvoorbeeld het politiekorps Zeeland West-Brabant twee officieren ontslagen en verplaatste twee anderen naar een nieuwe afdeling na een onderzoek naar misbruik gedrag en het onrechtmatig gebruik van politiewapens.

De politie heeft moeite om haar imago te verbeteren na een reeks racistische en discriminerende incidenten en politieagenten dienden tientallen klachten in over racistische of discriminerende incidenten. gedrag door collega’s in de zes maanden tot april, de Dat meldt NRC eerder vorig jaar.

Eén van de meldingen betrof een agent in Den Haag die naar huis werd gestuurd nadat hij ‘uiterst ongepaste opmerkingen’ had gemaakt op sociale media. De functionaris is actief lid van de extreemrechtse PVV-partij en was kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *