Press ESC to close

Vitens zegt tegen klanten in Gelderland dat ze water moeten koken vanwege de bug

Waterbedrijf Vitens heeft lokale gebruikers in Gelderland geadviseerd hun drinkwater te koken voordat het wordt gebruikt om een ​​insect te doden dat in een van de waterreservoirs is aangetroffen.

Ongeveer 46.000 huishoudens in Zevenaar, Didam, Dieren en omgeving zijn getroffen en hebben te horen gekregen dat ze het water drie minuten moeten koken na een waarschuwing over de aanwezigheid van de enterokokkenbacterie, die maagklachten kan veroorzaken.

Viens zei dat de besmetting “gering” was, maar dat de bug gevaarlijk kan zijn voor mensen met een aangetast immuunsysteem.

Het stuwmeer, bij Ellecom bij Dieren, voedt andere stuwmeren, zegt een woordvoerder van Vitens tegen de lokale omroep Omroep Gelderland.

“Die reservoirs zijn niet getroffen, maar we wilden het risico niet nemen en daarom hebben we ook de omgeving in de waarschuwing opgenomen”, zei hij.

Al het water dat wordt geconsumeerd, moet drie minuten worden gekookt, inclusief het water om de tanden mee te poetsen en het water dat aan huisdieren wordt gegeven.

Baby’s mogen helemaal geen water krijgen, zegt Vitens, en voor het maken van flesvoeding moet flessenwater worden gebruikt.

Het probleem is niet nieuw voor de regio, aldus Omroep Gelderland. Afgelopen augustus werd enterokokken aangetroffen in een reservoir in Didam en kregen 7.000 mensen te horen dat ze hun drinkwater moesten koken.

Het is onduidelijk hoe de enterokokken, die doorgaans in menselijke uitwerpselen voorkomen, in het Ellecom-reservoir terecht zijn gekomen. Vitalis heeft niet gezegd hoe lang de waarschuwing van kracht zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *