Press ESC to close

Voedsel, drugs en concerten: Prinsjesdag krijgt een populistische revisie

Prinsjesdag, de met traditie beladen staatsopening van het parlementaire jaar, krijgt een facelift na de afnemende menigte en een toename van protesten gericht tegen het koningshuis, wat ambtenaren dwingt hun aanpak te heroverwegen.

Jaarlijks rijden de koning en de koningin in een paardenkoets door Den Haag en zwaaien naar de menigte op weg naar de openingsceremonie. En bij terugkomst in paleis Noordeinde staan ​​ze een paar minuten op het balkon te zwaaien naar de menigte.

Maar er kwamen minder mensen opdagen om naar de processie te kijken en het koningshuis kreeg te maken met gejoel en demonstraties, vooral tijdens het coronavirus-tijdperk.

Nu stellen functionarissen van het Koninklijk Huis, de Eerste en Tweede Kamer van het parlement en de regering een nieuw plan op om de betrokkenheid van het publiek bij Prinsjesdag te vergroten, zo blijkt uit documenten die naar de NOS zijn gelekt.

Enkele traditionele elementen, zoals de stoet van vier rijtuigen, de lezing door de koning van een toespraak waarin het regeringsbeleid wordt uiteengezet, en de “balkonscène” zullen behouden blijven. Maar er zullen nieuwe elementen aan worden toegevoegd, waaronder een soort wandeling door het koningshuis om het publiek te ontmoeten, aldus de NOS.

Eén suggestie is een openbaar concert op het plein naast het parlementaire complex, dat qua sfeer vergelijkbaar moet zijn met de evenementen van de populaire klassieke muziekdirigent André Rieu in Maastricht.

Andere ideeën zijn onder meer het dragen van een hoed voor iedereen, een optreden van een kunstenaar die populair is onder jongeren, open dagen bij de verschillende paleizen en andere koninklijke gebouwen in Den Haag en een foodtruckfestival.

De eerste veranderingen zouden op 17 september zichtbaar moeten zijn als de volgende Prinsjesdag plaatsvindt, maar het is nog onduidelijk welke dat zullen zijn.

De bestedingsplannen van het kabinet voor het daaropvolgende jaar worden altijd gepresenteerd op de derde dinsdag van september.

Publieke steun

Volgens onderzoek dat afgelopen november werd gepubliceerd, steunt 50% van de bevolking de monarchie, maar wil 26% dat Nederland een republiek wordt.

Onder de jongeren onder de 35 jaar steunen bijna vier op de tien de monarchie, maar 34% beschouwt zichzelf als republikeins. Elf jaar geleden, toen Willem-Alexander als koning werd beëdigd, steunde 80% van de bevolking de monarchie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *