Press ESC to close

Voormalig chef veiligheidsdienst getipt als premier van Nederland

Dick Schoof, voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD, wordt de volgende Nederlandse premier.

Schoof, 67, is momenteel de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Eerder gaf hij leiding aan de terrorismebestrijdingseenheid NCTV, de immigratiedienst IND en de AIVD.

De vier partijen zijn sinds vorige week in gesprek over mogelijke premierskandidaten, toen Ronald Plasterk, voormalig minister van Arbeid en eerste keus van PVV-leider Geert Wilders, zich terugtrok vanwege integriteitskwesties.

De vier partijen werken aan het samenstellen van wat zij een ‘buitenparlementair’ kabinet noemen, dat voor de helft bestaat uit politieke benoemingen en voor de helft uit deskundigen op hun vakgebied. Het streven is om het proces vóór het zomerreces af te ronden.

PVV-leider Geert Wilders zei dat hij “blij en trots” is met Schoof als premierskandidaat. “Hij heeft goede ervaring met de juiste kwesties… hij is een onafhankelijk persoon die geen lid is van een politieke partij.” Iedereen voor nieuwe coalitiepartijen staat achter zijn benoeming, zei Wilders.

“Hij heeft brede ambtelijke ervaring op terreinen die heel belangrijk zijn”, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. “Hij heeft geen politieke ervaring, maar zal dat zeer binnenkort opdoen.”

Volgens de TelegraafSchoof was vroeger lid van de PvdA feest (PvdA), maar verliet de partij vijf jaar geleden.

Hij leidde slechts een jaar de AIVD voordat hij terugkeerde naar het ministerie van Justitie als directeur-generaal. Het ministerie van Justitie is met zo’n 100.000 ambtenaren het grootste van Den Haag.

Hij had op 67-jarige leeftijd met pensioen moeten gaan, maar kreeg een speciale dispensatie om aan het werk te blijven.

Democratie

Schoof zei eerder dit jaar in een interview met de Groene Amsterdammer dat hij moeite had met het frame dat zei dat “de democratie op het punt staat te sterven, als gevolg van de verkiezingsuitslag”.

“De eerste belangrijke vraag is: wie ben ik om te zeggen dat ik het goed zie en de rest niet?” vertelde hij het tijdschrift.

De rechtsstaat en de democratie zijn altijd aan verandering onderhevig, zei hij, en voegde eraan toe dat als het om de antiterrorismewetgeving gaat, “we tegenwoordig anders naar privacy en vrijheid kijken dan twintig jaar geleden”.

Zijn naam wordt uitgesproken als Skoaf, met een zachte, rollende k.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *