Press ESC to close

Vrouwelijke rechters starten juridische stappen om de staat te dwingen de loonkloof te dichten

Twee vrouwelijke rechters klagen de staat aan omdat ze er niet in zijn geslaagd de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de rechterlijke macht te dichten.

De rechters, gesteund door vrouwenrechtenbureau Clara Wichmann, willen dat de huidige loonschaal wordt vervangen door een loonschaal die de salarissen van vrouwen met 8% verhoogt, waardoor ze op één lijn komen te staan ​​met hun mannelijke tegenhangers.

Ook willen zij gecompenseerd worden voor jarenlang loonverlies als gevolg van het discriminerende systeem.

De illegale loonkloof in de rechterlijke macht is al jaren een twistpunt, zegt Marlies Vegter van Bureau Clara Wichmann tegen de NOS.

“Binnen de rechterlijke macht bedraagt ​​het loonverschil bijna 8%, maar in sommige gevallen kan het oplopen tot 10%. We hebben het over aanzienlijke bedragen”, aldus Vegter.

Vrouwen die nu het beroep betreden, worden betaald op basis van hun laatstverdiende salaris.

“Steeds meer vrouwen gaan aan de slag in de sociale sector, ook als juridische professionals”, zegt Vegter. “Zij verdienen minder dan iemand die op een kantoor op Zuidas werkt met een commercieel Zuidassalaris. Die ongelijkheid wordt weerspiegeld in de salarissen van vrouwen wanneer zij de rechterlijke macht betreden.”

Het gebrek aan vooruitgang is te wijten aan het feit dat werkgevers denken dat hoogvliegers afgeschrikt kunnen worden door lagere salarissen, aldus Vegter. “Maar als dat het geval is, dan is dit niet de baan voor jou.”

De staat moet binnen twee weken reageren op de eisen van de rechters. Zo niet, dan wordt de zaak voorgelegd aan het mensenrechtentribunaal College voor de Rechten van de Mens.

“Het is een grote stap, maar we hebben op zoveel deuren geklopt en met zoveel mensen en instellingen overlegd. Er wordt simpelweg nooit naar ons geluisterd”, aldus de eisers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *