Press ESC to close

VVD-ministers Van der Wal en Van der Burg blijven aan als Kamerlid

Natuurminister Christianne van der Wal en staatssecretaris Eric van der Burg hebben zichzelf uitgesloten van het bekleden van posten in het nieuwe rechtse kabinet onder leiding van Dick Schoof.

Van der Wal, wier plan om boeren uit te kopen door de nieuwe regering, waartoe ook de boerenpartij BBB behoort, zal worden opgegeven, zei vrijdag dat zij de volgende kabinetsperiode in het parlement zal doorbrengen.

“Ik denk dat het parlementslid zijn in deze situatie beter bij mij past”, zei ze voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering. “Ik ben meer iemand van vooruitgang en transities: daar krijg ik energie van.”

Beide vertrekkende ministers zullen waarschijnlijk lastige achterban zijn voor de VVD, een van de vier partijen in de coalitie onder leiding van de extreemrechtse PVV, die in totaal 24 parlementsleden heeft.

Tegengewicht

Van der Burg zei in een interview met de Amsterdamse tv-zender AT5 dat er een ‘liberaal tegenwicht’ van de VVD nodig is in de Tweede Kamer.

“Ik voel mij niet voldoende thuis bij de samenstelling van deze coalitie”, zei hij. “Ik begrijp het en binnen de partijgroep heb ik ingestemd met het nieuwe regeerakkoord, maar ik heb ook gezegd dat ik mij meer thuis voel in het parlement dan in het nieuwe kabinet.”

De kansen van Van der Burg om in de regering te blijven waren al klein nadat hij in april in botsing kwam met PVV-leider Geert Wilders. Van der Burg zei tijdens een debat in de Tweede Kamer dat het besluit om Wilders niet tot premier te benoemen een ‘uitstekende keuze’ was, wat aanleiding gaf tot een tweet van Wilders waarin hij hem een ​​‘vervelend mannetje’ noemde.

Wilders kwam dit weekend onder vuur te liggen omdat hij een door AI gegenereerde afbeelding van een blond wit gezin tweette onder een bericht met de tekst: “De zon gaat weer schijnen in Nederland.”

Het beeld had de ondertoon van soortgelijke campagnes van extreemrechtse partijen elders in Europa, zoals de poster van Alternative für Deutschland uit 2017 met de buik van een zwangere blanke vrouw en de slogan: “Nieuwe Duitsers? Wij maken er zelf een.”

AfD werd vorige week verbannen uit de extreemrechtse ID-familie in het Europees Parlement na opmerkingen van zijn leider, Maximilian Krah, dat mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de SS dienden niet automatisch criminelen waren.

Wilders publiceerde dit weekend ook verschillende posts op sociale media, waarbij hij radicale taal gebruikte om kiezers op te roepen zijn extreemrechtse partij te steunen bij de EU-verkiezingen van donderdag.

“Als je open grenzen wilt en meer terroristen, mesgebruikers en Hamas-aanhangers binnen wilt laten, stem dan op links”, zei hij in een post. In een andere beschreef hij de islam als een religie van onverdraagzaamheid, haat en geweld.

In de opiniepeilingen liggen de alliantie PVV en GroenLinks zeer dicht bij elkaar.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *