Press ESC to close

Walvissen gespot voor de Nederlandse kust kunnen nog wel even blijven

Een bultrug bezoekt de wateren voor de Nederlandse kust, uit angst dat hij gedesoriënteerd is geraakt, mogelijk door de aanwezigheid van windmolenparken.

Het dier werd zondag voor het eerst gesignaleerd, zwemmend op een afstand van zo’n 500 tot 1.500 meter uit de kust.

Ook een woordvoerder van liefdadigheidsinstelling Dolfijn SOS, die toevallig op het strand van Zandvoort was, zag de walvis. “Het was duidelijk een groot dier en het bleek een bultrug”, vertelde ze aan de lokale omroep NH.

Volwassen bultruggen kunnen 16 meter lang worden en zo’n 30.000 kilo wegen. Ze zijn doorgaans in staat om in ondiepe wateren, zoals het Noordzeekustgebied, te navigeren. Als er voedsel in overvloed is, zal het waarschijnlijk nog een tijdje blijven hangen, aldus de woordvoerder.

“Het gedrag van de walvis lijkt oké”, zei ze, waarmee ze de zorgen die op sociale media werden geuit dat de walvis misschien de weg kwijt is geraakt door offshore windparken, terzijde schuift.

“We weten nog niet welke invloed windmolenparken op deze dieren hebben. Maar sinds het begin van de eeuw hebben we minstens één keer per jaar bultruggen die deze kust bezoeken. Dus nee, niet zo bijzonder, maar wel ontzettend gaaf”, zei ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *