Press ESC to close

Wat de nieuwe regels voor huurcontrole in Nederland voor u betekenen

Nieuwe regels die de huurcontroles uitbreiden tot zo’n 90% van de Nederlandse huurwoningen gaat op 1 juli in. Bent u huurder of gaat u verhuizen naar een nieuwe huurwoning, wat betekenen de wijzigingen voor u?

Het eerste dat u moet doen, is berekenen hoeveel huur uw woning waard is. In Nederland gebeurt dat op basis van een puntensysteem. Een woning krijgt punten voor grootte, officiële waarde, voorzieningen, luxe, energie-efficiëntie en buitenruimte. De officiële WOZ-waarde van uw woning kunt u hier achterhalen.

De Huurcommissie heeft een handige tool waarmee u grofweg kunt bepalen hoeveel punten uw woning waard is, rekening houdend met de laatste wijzigingen. Het bureau is nog bezig met het finaliseren van de wijzigingen, die vanaf 1 juli online zullen zijn.

Is uw woning 143 punten of minder waard, dan betaalt u maximaal € 880,- huur exclusief servicekosten. Betaalt u meer, dan heeft u recht op korting. Als uw woning 144 tot 186 punten waard is, wordt deze beschouwd als huur op de middenmarkt. Ook hier geldt een maximale huurprijs.

Vastgoed met een waarde van meer dan 186 punten wordt beschouwd als vrije sector en het is aan de verhuurders hoeveel zij in rekening brengen.

Let op: de nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe contracten, tenzij blijkt dat de woning waarin je woont minder dan 143 punten waard is en je meer dan € 880,- aan huur betaalt.

U woont al in een huurhuis of appartement
Als de woning 143 punten of minder waard is en u betaalt meer dan € 880,- aan huur, dan heeft u mogelijk recht op een lagere huurprijs. Overleg eerst met uw verhuurder. Als uw woning meer dan 143 punten waard is, moet u de huur blijven betalen die u met uw verhuurder heeft afgesproken, tenzij u minder dan zes maanden geleden bent verhuisd. In dat geval kunt u om korting vragen.

Je woont in een kamer in een gedeeld huis of appartement
Als je in een gedeelde woning woont en geen eigen voordeur hebt, val je onder andere regels. Hoeveel punten jouw kamer waard is, kun je hier bekijken. Betaalt u meer dan het maximum, neem dan eerst contact op met uw verhuurder. Kamers moeten op basis van individuele contracten worden verhuurd en vallen allemaal onder de socialehuisvestingsregelgeving.

U bent net in Nederland aangekomen en u bent van plan te gaan huren
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van uw rechten. Lees de richtlijnen van Stichting Woon en de samenvatting van de huurregels, en onthoud: als de deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval.

U tekent op of na 1 juli een nieuw huurcontract
Uw nieuwe verhuurder is wettelijk verplicht om u te vertellen hoeveel punten uw woning waard is en dus de maximale huurprijs. Omdat de wetgeving zeer snel wordt ingevoerd, hebben verhuurders tot 1 januari 2025 de tijd om dit te doen.

Als de woning maximaal 186 punten waard is, maar u betaalt meer dan € 1.157 per maand, kunt u dit verlagen tot het wettelijke maximum. Hieronder ziet u welke actie u moet ondernemen.

Uw huur is te hoog. Wat doe je nu?
Overleg eerst met uw huisbaas en vraag om huurverlaging. Hij of zij kan een formeel taxatiebureau inschakelen om een ​​uitgebreide controle op de punten uit te voeren. Daarbij gaat het om het meten van de ruimte waarin u woont, hoe luxe uw badkamer is, het energielabel en de buitenruimte.

Komt u er niet uit met uw verhuurder, dan dient u uw zaak voor te leggen aan de Huurcommissie. Zij zal zelf controles uitvoeren op de punten en de desbetreffende huurprijs. De bevindingen zijn bindend en u en de verhuurder moeten zich daaraan houden. Stichting Woon heeft hierover informatie in het Engels.

U kunt uw verhuurder ook melden bij uw gemeente. Vanaf 1 januari kunnen gemeenten boetes opleggen aan verhuurders die zich niet aan de regels houden, maar vanaf 1 juli hebben ze zes maanden uitstel om hun huizen op orde te krijgen. Kijk eens bij de hotline van uw gemeente.

Met hoeveel kan mijn verhuurder mijn huur dit jaar verhogen?
De maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen bedraagt ​​dit jaar 5,8%, voor alles boven de 143 punten bedraagt ​​de maximale huurverhoging 5,5%. Verhuurders kunnen de huur eenmaal per jaar verhogen.

Hoe lang duurt een huurcontract?
Ook heeft de overheid besloten dat alle huurcontracten voor onbepaalde tijd moeten zijn, afgezien van enkele bijzondere situaties. Dit betekent dat verhuurders huurders niet langer zonder goede reden een contract van twee jaar kunnen geven, en weerhoudt hen ervan de huur enorm te verhogen – of je te vertellen dat je moet vertrekken – telkens wanneer een contract van twee jaar afloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *