Press ESC to close

Wat houdt het behalen van uw inburgeringsexamen precies in?

Na het horen van martelende verhalen over traditionele inburgeringslessen, zei voormalig leraar Nederlands Bart Nawijn Serop uit om het beter te doen. Nu hebben meer dan 40.000 studenten zijn online lessen gevolgd.

“Ik voelde echt met de studenten mee en wilde het vak ontwerpen dat ik zou willen volgen als ik examen zou doen”, zegt Bart. “Iets examengericht, gebruiksvriendelijk en zonder al het overbodige.”

En zo werd zijn online, begeleide zelfstudiecursus geboren, waarbij hij rekening hield met de realiteit van zijn oud-studenten. “Mensen hebben een voltijdbaan en velen hebben kinderen, dus het is voor hen moeilijk om de tijd te vinden om een ​​cursus te volgen”, zegt Bart over de uitdagingen waarmee veel internationals te maken krijgen als ze studeren voor de inburgeringsexamens.

Met InburgeringOnline.nl kunnen studenten in hun eigen tempo en in hun eigen tijd studeren. Er is ook een mobiele website die studeren onderweg gemakkelijk maakt.

“Deze cursussen zijn doelgericht, beknopt en tijdbesparend!” zegt de 63-jarige Canadese gepensioneerde Barbara. “Ik had al eerder een beginnerscursus Nederlands gevolgd en hoewel het prima ging, vond ik het te algemeen en te traag. De cursussen op InburgeringOnline.nl waren erop gericht mij voor te bereiden op de inburgeringsexamens zonder veel overige informatie die niet nodig is. Ik vind het leuk dat alles online is, zodat het bij mijn levensstijl past, en ik het in mijn eigen tempo kan doen. Er zijn geen boeken nodig en ik vind de kosten zeer redelijk.”

De cursussen van Bart kosten een fractie van wat normale lessen kosten, terwijl zijn lessen op abonnementsbasis slechts € 9 per maand kosten. “Het bespaart echt tijd en geld”, zegt Bart.

Wie moet de inburgering examens?

Voor veel mensen die voor werk naar Nederland zijn verhuisd, is het recht om in het land te verblijven gekoppeld aan hun baan. Maar degenen die langer willen blijven of een meer permanente verblijfsvergunning zoeken, moeten slagen inburgering examens; het is een vereiste voor een permanente verblijfsvergunning of een Nederlands paspoort – of je nu vluchteling of kennismigrant bent.

Terwijl vluchtelingen en mensen aan wie een visum is verleend op basis van hun relatie met iemand die al in Nederland woont, drie jaar de tijd hebben om de examens te halen, moeten degenen die ervoor kiezen om vrijwillig te integreren minimaal vijf jaar in het land hebben gewoond en hun examens kunnen afleggen vanaf op het moment dat ze op de Nederlandse kust aankomen.

Mensen die uit een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland komen, hoeven alleen de examens af te leggen om een ​​Nederlands paspoort te krijgen. Dat is niet nodig inburger voor een verblijfsvergunning.

Voor degenen die vrijwillig inburgeren om een ​​permanent verblijf of een paspoort te krijgen (voornamelijk kennismigranten) wil het kabinet het taalniveau verhogen van A2 naar B1. Maar in 2024 (en mogelijk zelfs in de jaren daarna) zal A2 nog steeds voldoende zijn.

Voor gezinsvisummigranten en vluchtelingen die na 1 januari 2022 in Nederland zijn aangekomen, geldt normaal gesproken het B1-niveau. Bart biedt beide niveaus aan, en je kunt je hier inschrijven voor A2-cursussen en hier voor B1-cursussen.

De examens

De inburgering examens bestaan ​​uit vier taalexamens (lezen, luisteren, schrijven en spreken) en een toets over de Nederlandse cultuur en samenleving, bekend als KNM.

Net als veel Nederlandse experts raadt Bart aan om de lessen in die volgorde te volgen, van gemakkelijk naar moeilijk. Barbara zegt dat ze de KNM-sectie het nuttigst vond.

“Mijn medestudenten zeiden vaak dat ze de KNM het moeilijkste onderdeel van de inburgeringsexamens vonden, dus ik ben dankbaar voor de goede begeleiding die ik bij Bart kreeg”, zegt Barbara. “Hij was zeer grondig in zijn verslag van de stof, en ik kon de eerste poging doorgeven!”

Bart schat dat beginners in de Nederlandse taal die regelmatig studeren, zich met 7 tot 10 uur per week binnen zes maanden comfortabel op de toetsen kunnen voorbereiden. Voor wie al enige basiskennis Nederlands heeft (niveau A1 of A1+) wordt die tijd teruggebracht naar twee tot vier maanden.

Student Radu Stancut raadt studenten aan om regelmatig te studeren, “meerdere keren per week en niet allemaal tegelijk”, en te overwegen om de oefentoetsen van de cursus minstens twee keer te doen.

“De cursus was goed georganiseerd en gestructureerd. Het was altijd duidelijk wat er aan bod kwam, hoe het verband hield met het examen, en je kreeg voldoende inhoud om de stof te leren”, zegt hij. “Tegelijkertijd was de stof niet zozeer dat je je overweldigd voelde. Er waren meerdere onderdelen per onderwerpgebied (spreken, lezen, etc.), wat het mogelijk maakte om op hapklare wijze te studeren. Het systeem houdt je voortgang bij, zodat je gemakkelijk verder kunt gaan waar je was gebleven.”

Informeer bij uw werkgever naar mogelijke vergoedingen, aangezien veel bedrijven taal- en inburgeringsstudies opnemen in hun arbeidsvoorwaarden.

Begin met praten!

En wees niet bang om fouten te maken, zegt SP Singh, een IT-ingenieur. “Je maakt ze wel, maar elke dag praten en schrijven met vrienden of familie kan je echt helpen beter te worden. Oefen wat je leert.”

Zijn grootste afhaalmaaltijd van InburgeringOnline.nl? “Als je regelmatig aan iets werkt en het plant, kun je slagen in een nieuwe taak, inclusief het leren van een nieuwe taal.”

De gedachte aan die lastige taak houdt veel internationals wakker, maar het is mogelijk. “Deze cursussen werden mij aanbevolen door een vriend, en ik ben er heel dankbaar voor, want ik wist zeker dat ik nooit goed genoeg Nederlands zou leren om de inburgeringsexamens te halen zoals voorheen!” zegt Barbara.

Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *