Press ESC to close

Wat houdt het precies in om überhaupt te integreren?

Nederlanders hebben een nieuwe gewoonte ontwikkeld om te zeuren over buitenlanders die weigeren te integreren. Onze vaste columniste Molly Quell vraagt ​​zich af wat ze eigenlijk bedoelen.

“Moeten expats in Amsterdam een ​​inburgeringscursus doen?” vraagt ​​de kop in het Parool. Te veel Engels gesproken in Haarlem maakt locals “ongemakkelijk” schrijft NH Nieuws. Deze vrouw is geïrriteerd haar schoonzus spreekt de Nederlandse taal nog niet goed nadat ze hier drie jaar heeft gewoond.

Iedereen lijkt te denken dat internationals in Nederland niet genoeg doen om te integreren.

PvdA-gemeenteraadslid Lian Heinhuis denkt dat bedrijven in de stad die buitenlanders inhuren een tandje bijzetten. Ze wil dat ze een programma steunen om zogenaamde expats te helpen integreren. “Waarom moeten sommige migranten integreren en andere niet?” vraagt ​​Heinhuis.

Uiteindelijk hoeft niemand te integreren.

Het is waar dat verschillende soorten buitenlanders verschillende wettelijke vereisten hadden voor ‘integratie’. De veel verguisde asielzoeker, iemand die op de vlucht is voor oorlog of politieke vervolging, moet er doorheen inburgering examens om een ​​verblijfsvergunning te krijgen.

De zogenaamde expats – hoogverdieners die voor werk tijdelijk naar een ander land verhuizen – hoeven geen examens af te leggen om hun verblijfsvergunning te krijgen. Maar hun recht om in Nederland te wonen is gebonden aan hun dienstverband bij het bedrijf dat hen heeft aangenomen.

Je kunt voor een baan naar Nederland verhuizen, tientallen jaren in het land wonen en nooit een wettelijke verplichting hebben om ook maar een vinger uit te steken om Nederlands te leren.

Als een van deze niet-Nederlandstalige expats echter een veiliger recht wil om in Nederland te wonen, moeten ze hetzelfde doen als asielzoekers: inburgeringsexamens. De procedure voor het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning is identiek, of u nu een Shell-manager of een vluchteling bent.

Tenzij je een van de gelukkige Britten was die onder de Brexit een grootvader kreeg.

Foto: DutchNews.nl

Een oefening in het aanvinken van wat basistaalbegrip en het behalen van een bizar meerkeuze-examen over cultuur helpt echter niet bij integratie.

Ze willen dat expats niet langer in een zeepbel leven. Maar als het doel is om buitenlanders te laten assimileren, is leven in een zeepbel de juiste keuze. Onderzoek toont aan dat mensen van Nederlandse afkomst met hoge salarissen het meest geneigd zijn alleen met hun eigen salaris om te gaan.

Zelfs als je Nederlands leert – een taak die volgens deskundigen zo’n 600 uur zal duren om de basisvaardigheid vloeiend te bereiken – zul je niet op magische wijze overstappen op het uitsluitend spreken van Nederlands. Nederlanders stappen niet op de Eurostar in St. Pancras en wisselen niet van taal met elkaar, ondanks dat ze vloeiend Engels spreken.

Sorry, Haarlem, jullie zullen moeten leren jezelf te troosten met het geld dat buitenlanders in jullie winkels uitgeven terwijl ze in een andere taal verder kletsen.

Het niveau van het Engels dat in Nederland wordt gesproken, houdt de vriendschappen in stand die Nederlanders bereid zijn te schenken aan buitenlanders in de Engelse taal. Uw Nederlands kan misschien een basisniveau bereiken, maar u zult ver verwijderd zijn van het Engels dat wordt gesproken door de gemiddelde Nederlander, die op 10-jarige leeftijd begon met leren.

In de tussentijd, Nederland is voor het hoogste gerechtshof van de EU gesleept om zijn integratievereisten te verdedigen. De nieuwe verplichtingen die de PvdA in Amsterdam voorstelt, zullen uiteindelijk misschien niet de bezuinigingen opleveren.

De klaagzangen over het gebrek aan ‘integratie’ lijken vooral gericht te zijn op het leren spreken van de taal, maar is dat alles wat wij denken dat integratie is? Als u Nederlands spreekt, krijgt u geen garantie op Nederlandse vrienden, leert u ook niet stamppot koken of wordt u een goedkope schaatser.

Lokale gemeenten boden vroeger gratis cursussen Nederlands aan buitenlanders aan, maar dat is grotendeels gestopt. Als je probeert te oefenen, schakelen de Nederlanders gewoon over naar het Engels. Als je de kranten leest, schrijven ze columns waarin ze klagen dat je Engels spreekt op het stadsplein. De Nederlanders klagen dat expats in hun eigen bubbel leven, maar ze hebben hun vriendengroepen in de crèche gevestigd en hebben geen ruimte voor nieuwkomers.

Hoe hard ze zich ook inspannen, buitenlanders zullen nooit echt in de Nederlandse samenleving integreren. Je zult altijd een beetje anders zijn, andere feestdagen vieren, ander eten koken, de wereld op een andere manier zien. Dat is een goede zaak en iets dat gevierd moet worden.

En kijk, als je de vriendin van je broer niet leuk vindt, kun je dat gewoon zeggen. Je bent Nederlands, je wordt geacht direct te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *