Press ESC to close

Wethouders Enschede terug boete van € 1.000,- voor het dumpen van afval

Gemeenteraadsleden van Enschede hebben vóór een plan gestemd om zwerfafval aan te pakken, waarbij een boete van € 1.000,- wordt opgelegd aan mensen die afval op straat gooien.

VVD-raadslid Malkis Jajan bedacht het plan na een vakantie op het eiland Singapore, dat de reputatie heeft extreem schoon te zijn, dankzij de harde aanpak van zwerfvuil en boetes ter waarde van € 410.

“We willen dat Enschede de schoonste stad van Europa wordt, maar we zijn er nog niet omdat mensen allerlei spullen op straat gooien”, zegt Jajan tegen de lokale omroep Omroep Oost.

De huidige boetes zijn volgens Jajan te laag om enige impact te hebben. Daarom wil hij de bovengrens verhogen naar € 1.000,-. Mensen die niet kunnen betalen, zouden in plaats daarvan een taakstraf moeten uitzitten.

Zijn plan werd maandagavond tijdens een raadsvergadering gesteund door lokale partijen, christelijke partijen, de SP en de extreemrechtse PVV.

Voor het in de praktijk brengen van de hogere boetes is echter eerst goedkeuring nodig van de nationale overheid, aangezien deze boetes vaststelt en het huidige maximum voor zwerfvuil € 160 bedraagt.

“Zwerfvuil is een probleem in het hele land”, zegt Jajan. “Laten we eens kijken of een hoge boete ook daadwerkelijk werkt in Enschede.”

Jajan wil ook dat gemeentebewakers meer doen om zwerfvuil tegen te gaan. Vorig jaar hebben ze naar eigen zeggen slechts twaalf boetes uitgedeeld. “Dat is niet hun schuld, het is het beleid van de gemeente”, zei hij. “Ze zijn nu druk bezig met het uitdelen van boetes voor verkeerd parkeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *