Press ESC to close

Wie is de volgende in de rij als premier van Nederland nu Plasterk weg is?

Het besluit van Ronald Plasterk om zijn hoop om premier te worden op te geven heeft veel vragen doen rijzen over wie nu door de extreemrechtse leider Geert Wilders kan worden genomineerd.

Plasterk, die formeel niet genomineerd was voor de rol, trok zich terug omdat hij onderwerp is van een onderzoek naar een patent dat hem miljoenen opleverde. Door zijn besluit vragen commentatoren zich nu af of er een plan B is.

Wilders en de andere drie leiders van de nieuwe coalitiepartijen zijn er allemaal mee akkoord gegaan om in het parlement te blijven – een stap die gezien wordt als een sop voor Wilders, die niet genoeg steun kon verzamelen onder zijn coalitiepartners om de rol van premier op zich te nemen.

Het gebrek aan alternatieven onderstreept echter het feit dat de PVV geen formele partijstructuur en geen leden heeft En geen pool van mogelijke kandidaten.

Er zijn enkele namen gesuggereerd, waaronder Kim Putters, zoals Plasterk, een Labour-aanhanger, die ook hielp bij het sturen van de coalitieonderhandelingen en wordt beschouwd als een favoriet van de NSC.

Een andere mogelijke kandidaat zou volgens het AD Steven van Eijck zijn, die jaren geleden staatssecretaris van Financiën was en sindsdien een reeks banen in de publieke sector heeft bekleed. Hij is net als Putters lid van de Sociaal-Economische Raad, maar heeft geen partijbanden.

Elbert Dijkgraaf, een aanhanger van de fundamentalistische protestantse partij SGP, die hielp afronden Ook het regeerakkoord is genoemd, evenals Mona Keijzer, nummer twee op de BBB-lijst. Ze is echter niet zonder geschiedenis, aangezien ze door Mark Rutte werd ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege haar verzet tegen de coronamaatregelen van de regering terwijl ze lid was van het CDA.

Keijzer haalde afgelopen weekend ook opnieuw het nieuws nadat hij beweerde dat alleen moslimimmigranten over de Holocaust hoefden te leren als onderdeel van hun integratie programma omdat de ‘jodenhaat’ deel uitmaakt van de cultuur in islamitische landen.

Ondertussen omschreef het AD de situatie dinsdag als een “soap die weinig goeds belooft voor het gezag van de nieuwe coalitie”.

Het is onwaarschijnlijk dat Wilders op de proppen komt met iemand die lid is van de VVD, NSC of BBB, omdat hij zichzelf beschouwt als de winnaar van de verkiezingen van november, aldus de krant. En er is niemand, zo stelt de krant, binnen de poel van PVV-parlementariërs met de ervaring om een ​​kabinet te leiden.

Kamerleden zullen waarschijnlijk woensdag over het regeerakkoord debatteren zonder te weten wie de volgende premier zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *