Press ESC to close

Wij zullen onze banden met Israël niet verbreken, zeggen Nederlandse universiteiten

De rectoren van de vijftien Nederlandse universiteiten hebben een open brief aan Trouw geschreven waarin ze uitleggen waarom ze niet van plan zijn hun banden met Israëlische instellingen te verbreken, ondanks de studentenprotesten.

Studenten aan universiteiten en hogescholen in het hele land hebben tientallen, soms gewelddadige, demonstraties gehouden in een poging de banden tussen hun instellingen en Israël te verbreken vanwege de oorlog in Gaza.

Maar dat zou volgens de rectoren te ver gaan. “We zullen nooit onze banden met een heel land verbreken tenzij de regering ons daartoe opdracht geeft, zoals het geval was met Rusland”, schreven ze. Wel hebben Nederlandse universiteiten de banden met Rusland verbroken vanwege de Nederlandse sancties die zijn opgelegd naar aanleiding van de inval in Oekraïne.

Academische vrijheid, zo schrijven de rectoren, is “de vrijheid om te onderzoeken, te denken en te debatteren, zelfs als dat in strijd is met de diepste overtuigingen van ons en anderen”.

“Als universiteiten hebben we de plicht om alle bestaande opvattingen binnen de academische gemeenschap over het conflict een platform te bieden”, aldus de rectoren. “Dit is allesbehalve een excuus om ‘neutraal’ te blijven. Integendeel.”

“We begrijpen volledig dat dit niet het antwoord is dat sommigen van ons willen horen. Maar het aangaan van een open, academisch gesprek en debat is, vooral in deze moeilijke, polariserende tijden, erg belangrijk voor ons.”

De samenwerking met Israëlische universiteiten en instellingen zal in principe worden gehandhaafd, tenzij de partnerinstelling niet voldoet aan “de waarden die zijn vastgelegd in het academische ethos”. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn als er “geen open en academisch debat” mogelijk is bij het Israëlische (of Palestijnse) instituut.

In die situatie, aldus de rectoren, is het aan de Nederlandse universiteit om de partnerinstelling ter verantwoording te roepen of in het uiterste geval ‘afstand te nemen van een alliantie’.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft bijvoorbeeld sinds vrijdag een commissie die zich buigt over haar ‘gevoelige samenwerkingsverbanden’, die al een tijdje in de maak waren en zich nu als prioriteit op Israël en Gaza zullen richten.

Twee Nederlandse kunstscholen hebben hun banden met Israëlische partners verbroken en de Universiteit Leiden heeft een uitwisselingsprogramma met twee Israëlische universiteiten stopgezet in afwachting van een beoordeling van het programma door de ethische commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *