Press ESC to close

Wilders berispt de chef van de strijdkrachten vanwege opmerkingen over de redding van gijzelaars

Geert Wilders heeft het hoofd van de Nederlandse strijdkrachten, Onno Eichelsheim, aangevallen omdat hij suggereerde dat Israël “disproportioneel geweld” gebruikte in zijn militaire campagne in Gaza.

Eichelsheim zei in een interview voor de actualiteitenrubriek van de NOS dat Israël mogelijk “een grens heeft overschreden” bij een operatie om vier gijzelaars te redden die op 7 oktober tijdens een muziekfestival door Hamas-strijders waren ontvoerd.

De generaal zei dat het “duidelijk geweldig nieuws” was dat de gijzelaars vrij waren, maar merkte op dat de autoriteiten van Gaza meldden dat 236 andere mensen waren omgekomen tijdens de bevrijding.

“Als de schade echt zo groot is, moet je je afvragen of deze in verhouding staat”, zegt hij.

“Israël zegt dat het alles zal doen om zijn gijzelaars te bevrijden. Ik denk dat het ingewikkeld is als je kijkt hoeveel kracht er nodig is om daar te komen. Op een gegeven moment overschrijd je een grens als het gaat om de prijs die je moet betalen.”

Wilders plaatste op sociale mediasite X, beter bekend als Twitter, dat de opmerkingen van de generaal “onbegrijpelijk, ongepast en verkeerd” waren.

‘Als ik minister van Defensie was, zou ik hem ter verantwoording hebben geroepen en hem hebben gecorrigeerd’, zei hij.

Vastberaden verdediger

Wilders is gedurende zijn hele politieke carrière een fervent verdediger van Israël geweest en een onwrikbaar voorstander van de militaire actie in Gaza, waarbij tussen de 24.000 en 37.000 mensen zijn omgekomen.

Zijn opmerkingen zullen druk uitoefenen op minister van Defensie Kajsa Ollongren om te reageren op de opmerkingen van Eichelsheim, die verder gaan dan het standpunt van de aftredende regering over Israël.

Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruis Slot hebben gezegd dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar het internationaal recht moet respecteren.

Beiden hebben Israël onder druk gezet om zijn aanvallen in de grensstad Rafah te stoppen, maar zeiden dat sancties niet op tafel liggen.

De verdedigingswoordvoerder van de VVD, Ruben Brekelmans, bekritiseerde Eichelsheim ook omdat hij het gebruik van geweld “onevenredig” noemde. Hij zei dat het een juridische kwestie was die door de rechtbanken zou moeten worden beslist.

“De commandant van de strijdkrachten beschikt niet over de benodigde informatie om een ​​dergelijk oordeel te kunnen vellen”, aldus Brekelmans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *