Press ESC to close

Wilders beschuldigt Timmermans ervan aan te zetten tot geweld tegen hem

De extreemrechtse leider Geert Wilders heeft op sociale media gezegd dat hij een formele politieklacht zal indienen tegen de leider van de grootste linkse groepering in het parlement wegens het dreigen met geweld tegen hem.

Wilders heeft zijn volgelingen ook opgeroepen hetzelfde te doen.

GL-PvdA-leider Frans Timmermans sprak zaterdag met leden op het partijcongres in Apeldoorn toen hij de opmerking maakte die volgens Wilders een bedreiging is.

“Mensen, onze taak is duidelijk”, aldus Timmermans. “Wij zullen ons door niets laten tegenhouden om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” De verklaring werd gevolgd door luid applaus.

Wat Timmermans bedoelde te zeggen was volgens het script dat vooraf aan journalisten werd verstrekt niet nalaten liever dan niets nalatenwat betekent “niets ongedaan laten”.

“Stop bij niets? Inclusief geweld?” Wilders zei verder sociale media. “Ik ga een klacht indienen.”

Wilders riep zijn aanhangers vervolgens op om ‘een einde te maken aan dit dodelijke linkse opruiende gepraat’ en daar ook aangifte van te doen bij de politie, verwijzend naar de moord op Pim Fortuyn, een extreemrechtse leider die werd doodgeschoten door een dierenrechtenorganisatie. actievoerder in 2002.

Timmermans legde later een verklaring af waarin hij zei dat hij niet tot geweld had opgeroepen. “Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders”, zei hij. “Dit is wat Wilders altijd doet als hij kritiek krijgt. Hij begint wild om hem heen te slaan.

Wilders is momenteel in gesprek met de VVD en de NSC En BBB over de vorming van een rechtse regering in Nederland, maar na bijna vijf maanden praten is er weinig vooruitgang geboekt.

Ook Wilders heeft zijn potentiële coalitiepartners geïrriteerd met zijn regelmatige uitbarstingen op Twitter, ondanks dat hem werd gevraagd dit niet te doen.

Vorige week begon Timmermans zijn ongeduld te uiten over de trage vooruitgang die werd geboekt en zei dat hij een andere aanpak moest proberen. Hij zou de steun nodig hebben van ten minste één van de vier partijen die momenteel in gesprek zijn om een ​​alternatieve coalitie te vormen.

De alliantie GL-PvdA won bij de verkiezingen 25 zetels en kwam daarmee op de tweede plaats.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *