Press ESC to close

Wilders verlaat de coalitiebesprekingen vroegtijdig, er dreigt verdeeldheid over asiel

Extreemrechtse leider Geert Wilders verliet maandag vroeg de lopende onderhandelingen over de vorming van een nieuwe coalitieregering, na ‘harde gesprekken’ over financiën en maatregelen om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt terug te dringen.

De gesprekken zouden tot 19.00 uur duren, maar Wilders vertrok rond 15.30 uur. Politieke bronnen hebben tegen de Nederlandse media gezegd dat hij van mening is dat de voorgestelde maatregelen om het aantal vluchtelingen te beperken niet ver genoeg gaan.

De gespreksleiders zeiden dat Wilders niet boos vertrok. De PVV-leider zei echter door sociale media op maandagavond dat hij “klaar is met het doen van concessies”.

“Het is hun beurt om te leveren”, zei hij.

Wilders plaatste ook een bericht op sociale media van RTL Nieuws waarin hij verklaarde sprakeloos te zijn over de plannen van de vertrekkende regering om meer geld uit te geven aan vluchtelingen.

In de financiële voorjaarsverklaring van maandag zijn extra financiering voor noodopvang opgenomen van ruim € 1 miljard voor de komende twee jaar.

De vertrekkende regering is nog steeds aan de macht in afwachting van een akkoord over een nieuwe coalitie en blijft doorgaan met het beleid.

De publicatie van de voorjaarsverklaring – een tussentijdse begroting die het kabinet traditioneel in mei publiceert om eventuele problemen op te lossen die zich sinds de begrotingspresentatie van september hebben ontwikkeld – vond maandag plaats in opdracht van de partijen die hoopten een rechtse regering te vormen.

De vier partijleiders hebben inmiddels verslag uitgebracht aan hun Kamerpartijen en de gesprekken worden dinsdagochtend hervat, aldus omroep NOS. “Het is niet makkelijk, maar we gaan morgen vol vertrouwen verder”, aldus Richard van Zwol.

Vorige week werd duidelijk dat de vier partijen – de PVV van Wilders, de boerengezinde BBB, de liberale NSC en de afgesplitste CDA NSV – verdeeld waren over geld – en vooral over plannen om Oekraïne extra geld te geven.

Ze zijn het ook oneens over de aanpak van de mestberg en de toekomst van het publieke omroepsysteem en over het beteugelen van immigratie- en asielaanvragen.

Een maand

De twee onderhandelaars hebben tot half mei de tijd gekregen om met een concreter akkoord te komen, dat vervolgens moet leiden tot de vorming van een “buitenparlementair” kabinet, waarin ministers zitting hebben die experts zijn en geen partijleden.

Tot nu toe zijn kandidaat-ministers en een mogelijke premier naar verluidt geen onderwerp van discussie geweest.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *