Press ESC to close

Wolven worden steeds impopulairder naarmate hun aantal groeit

De reputatie van de wolf verslechtert in Nederland en een kwart van de bevolking zegt delen van het land waar wolven voorkomen te vermijden, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van Landbouw.

In 2020 zei een duidelijke meerderheid dat wolven welkom zijn in Nederland, maar dat is inmiddels geslonken naar 42%. En het percentage mensen dat vindt dat Nederland niets met wolven te maken moet hebben is in vier jaar tijd ruim verdubbeld naar 18%

Vier op de tien mensen zeggen dat wolven wijdverbreide schade aanrichten en meer mensen – 35% vergeleken met 20% – roepen op tot actie om hun aantal onder controle te houden. Ongeveer 16% gaat zelfs zo ver om ze terug te schieten, ook al is de wolf een beschermde diersoort.

Natuurminister Christianne van der Wal vertelde de Kamerleden in een briefing dat een steeds grotere groep mensen bang is om oog in oog te komen met een wolf. Ze is nu van plan om samen met de provinciale autoriteiten een nationaal wolvencentrum te ontwikkelen om betere informatie te geven aan mensen die reservaten bezoeken waar wolven hun thuis hebben gevonden.

Volgens de provinciale natuurbeschermingsorganisatie BIJ12, die toezicht houdt op de waarnemingen van wolven, herbergt Nederland nu minstens negen afzonderlijke wolvenroedels.

Wolven keren na een afwezigheid van 200 jaar langzaam terug naar Nederland en de negen wolvenparen die van Nederland hun thuis hebben gemaakt, kregen vorig jaar maar liefst 39 jongen.

Zeven van de roedels bevinden zich op de Veluwe, twee in Drenthe en twee op de grens tussen Drenthe en Fryslân. Er zijn ook bevestigde waarnemingen in de regio Utrechtse Heuvelrug, aldus BIJ12.

In maart zeiden boswachters in Drenthe en Fryslân dat ze van plan zijn claxons en vuurwerk te gebruiken om een ​​wolf af te schrikken die te veel aan mensen gewend is geraakt.

Er is gezien dat de jonge wolf mensen nadert in een natuurgebied dat zich uitstrekt over de twee provincies. Rangers denken dat het dier mogelijk zijn angst voor mensen heeft verloren nadat het voedsel kreeg aangeboden.

Het is niet de eerste keer dat bewakers hun toevlucht nemen tot ongebruikelijke maatregelen om wolven af ​​te schrikken. In januari won de provincie Gelderland de laatste fase van een langlopende juridische strijd om paintballpellets te mogen gebruiken om te voorkomen dat de dieren te dicht bij mensen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *