Press ESC to close

Yesilgöz verontschuldigt zich voor het gebruik van opgeblazen asielzoekerscijfers

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft zijn excuses aangeboden omdat hij dat “duizenden” heeft gezegd familieleden van erkende vluchtelingen kwamen naar Nederland en brachten vervolgens hun familieleden binnen ook.

De bewering van Yesilgöz speelde een grote rol bij de ineenstorting van Mark Ruttes vierde regering na ministers slaagde er niet in om tot overeenstemming te komen over het terugdringen van het aantal familieleden van familieleden dat naar Nederland komt.

De volgende dag verscheen Yesilgöz in een talkshow waar ze sprak over ‘golf na golf’ van mensen die zich bij hun familieleden voegen en het belang van ‘greep krijgen’ op migratie.

Vervolgens beweerde ze in een interview met de Volkskrant, kort voor de verkiezingen, dat ‘duizenden mensen’ zich bij hun familieleden voegden, terwijl dat aantal in werkelijkheid niet boven de 20 of 30 uitkwam, een cijfer dat bij de IND bekend was bij de immigratiedienst. tijd.

“Het was verkeerd, incorrect, dat ik de golf na golf van asielzoekers noemde die zich bij hun familieleden voegden en dat ik een aantal duizenden citeerde”, zei Yesilgöz donderdag tegen de parlementsleden tijdens een veel uitgesteld debat over dit onderwerp.

Yesigöz beweerde dat ze ‘verkeerd had geformuleerd’ en had gekeken naar het totale aantal mensen dat zich had aangesloten bij familieleden die asiel hadden gevonden in Nederland.

De minister zei dat ze niet opzettelijk een leugen had verteld, waarvan leden van de oppositie haar hebben beschuldigd. “Dat stoort mij enorm en ik ben er erg door gekwetst”, zei ze.

Maar GroenLinks-Kamerlid Kati Peri beweerde dat de minister “leugens had verspreid over het misbruik van asielprocedures”, terwijl Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren zei dat wat Yesilgöz had gedaan “lelijke en feitenvrije politiek” was.

CDA-leider Henri Bontenbal zei dat de blunder van Yesilgöz aantoonde dat “de waarheid vaak het eerste slachtoffer is in de politiek” en waarschuwde dat Nederland afstevent op een cultuur waarin “de waarheid ondergeschikt is aan de politieke boodschap”.

Piri en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek dienden een motie van afkeuring in tegen de minister, terwijl SP- en DENK-Kamerleden een motie van wantrouwen indienden. Over beide wordt komende dinsdag gestemd, maar naar verwachting zal geen van beide een meerderheid behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *