Press ESC to close

Yesilgöz zet vraagtekens bij ‘houding en toon’ van nieuwe PVV-kabinetskandidaat

De controverse blijft de inspanningen belemmeren om een ​​nieuw rechts kabinet voor Nederland te voltooien, waarbij er nu vragen worden gesteld over een tweede ministeriële keuze.

Volgens omroep NOS voeren de vier betrokken partijen vrijdagmiddag laat crisisgesprekken over de chaos rond de benoeming van een nieuwe asielminister door de extreemrechtse PVV.

Vrijdagochtend sprak VVD-leider Dilan Yesilgöz zich uit over de voordracht van Marjolien Faber door de PVV voor de sleutelrol en zei dat ook zij “geen onomstreden kandidaat” is.

PVV-leider Geert Wilders trok donderdagavond de kandidatuur van Gidi Markuszower in, nadat bleek dat hij niet door de officiële screening was gekomen. Vervolgens stelde hij Marjolien Faber voor, tot aan de verkiezingen leider van de partij in de senaat, voor de rol.

Yesilgöz, die nog steeds minister is in de vertrekkende coalitie, werd voorafgaand aan de kabinetsvergadering van vrijdag gevraagd waarom zij de in Israël geboren Markuszower had gesteund, die enkele jaren geleden door de Nederlandse geheime dienst als een veiligheidsrisico werd beschouwd.

“Je uit je twijfels aan de onderhandelingstafel… je hebt dan de screening en de verantwoordelijkheden van de partijleider om dit af te wegen”, vertelde ze aan verslaggevers. De vier partijen die de volgende regering vormen, zijn overeengekomen geen veto uit te spreken over elkaars ministeriële benoemingen.

Yesilgöz zei donderdagavond over Faber te hebben gehoord en uitte vrijdag haar zorgen tegenover zowel Wilders als onderhandelaar Richard van Zwol. In het bijzonder verwees ze naar uitspraken die Faber eerder had gedaan en haar ‘houding en toon’, en vroeg ze zich af of dit in lijn was met de ministeriële taak.

Yesilgöz zei niet welke opmerkingen van bijzonder belang waren. Faber staat bekend als een hardliner op het gebied van asiel, weigerde toe te geven dat ze ongelijk had over de etniciteit van een verdachte van een steekpartij, en heeft haar collega’s in de provinciale overheid ‘nep’ genoemd.

Kamerleden van de oppositie hebben ook vraagtekens gezet bij de aanvaarding door de VVD en de NSC van Markuszower en Reinette Klever, naar voren gebracht door de PVV als minister van Hulp toen zij opriep tot sluiting van de afdeling. Klever is ook oprichter van de extreemrechtse omroep ON boete gekregen voor het verspreiden van nepnieuws.

Frans Timmermans, leider van de alliantie GroenLinks-PvdA, zei op sociale media dat Wilders “blunder na blunder” had gemaakt.

“En keer op keer is de stilte van de VVD en de NSC oorverdovend”, zei hij. “Beschaamd, of is dit de nieuwe bestuurscultuur?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *